Cum s-a împroprietărit primarul Govorei cu pământ din parcul orașului. Bărăscu iese la atac! 

/

Bomba începutul verii vine de la Băile Govora. Micuța stațiune vâlceană este zguduită de ditamai scandalul. Viceprimarul Radu Bărăscu (PER) îl acuză pe primarul Mihai Mateescu (PNL) că s-a împroprietărit ilegal în parcul din centrul orașului. Documentele par a-i da dreptate lui Bărăscu. În cochetul parc din localitate există un chioșc pe care Mihai Mateescu îl deține de mai bine de 20 de ani. Problema se pune asupra terenului de sub chioșc (amprenta la sol) și a zonei adiacente micuței clădiri – un total de 240 de metri pătrați. Conform legii și oricărei norme de bun simț, cei 240 de metri pătrați din parcul Govorei ar trebui să fie domeniu public. Ei bine, sunt ai lui Mihai Mateescu. 

,,Minune! Mihai Mateescu este proaspătul proprietar al unei construcții și unui teren de 240 de metri pătrați situate în parcul central din orașul Băile Govora. Dânsul a dispus dezmembrarea fără Hotărârea Consiliului Local (așa cum ar fi fost legal) a unui teren aflat în domeniul public (parcul central) și apoi a obținut titlul de proprietate. Tovarășe, la asta chiar nu ne așteptam. Tot terenul amenajat din fonduri europene, din jurul chioșcului, aparține lui Mihai Mateescu” se arată într-un comunicat al PER Govora distribuit pe Facebook. Se face trimitere clară la reabilitarea cu fonduri europene a parcului din stațiune, realizată în 2012. Adică după ce că și-a luat 240 de mp din domeniul public, i-a mai și reabilitat cu bani europeni. Odată cu postarea, ecologiștii din Govora au postat și documentele doveditoare de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Vâlcea din care reiese că primarul e proprietar în parc. Ceea ce, trebuie să recunoaștem, nici dracu’ n-a mai văzut. 

Prima publicație locală care a preluat acest caz uluitor a fost Ziarul de Vâlcea. Potrivit ei, Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a început activitățile de urmărire penală împotriva primarului Mihai Mateescu din Băile Govora în privința infracțiunilor de abuz în serviciu în scopul obținerii de foloase injuste (art. 297 C.P. raportat la art 13 din Legea 78/2000). Desigur, cercetările sunt la început și deocamdată in rem (asupra faptei, nu persoanei), iar până la decizia finală sau clasarea cazului, Mihai Mateescu este nevinovat în fața legii, oricât de clare ar fi documentele pe care le prezintă presa și adversarii săi politici. Un lucru este, totuși, suspect și grav în același timp. L-am contactat pe Mateescu în urmă cu aproximativ două săptămâni pentru a-i lua o declarație de presă referitoare la acest subiect. Deși a promis că va trimite acte și explicații, edilul – șef de la Govora tace mâlc. Am fi fost gata să publicăm texte ample în care Mateescu să explice cum de este legal să ajungi proprietar pe o bucată de parc – domeniu public, fără să există o Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, vreo vânzare – cumpărare sau licitație. 

Explicații au adus, în schimb, tot adversarii săi care au simțit miros de sânge. ,,În afara parcului, dar lipit de o latură a terenului de 240 de mp la care facem referire, Mihai Mateescu mai are un teren tot proprietate personală, de 241 mp, achiziționat în 2021 de la SC Băile Govora SA. I s-a dat număr de nomenclator stradal 3A, exact cât are și terenul cu pricina din parc. La OCPI apare o declarație scrisă de mâna lui Mateescu, neînregistrată la Primărie, în care a cerut înscrierea imobilului pe numele actualului proprietar. Adică pe numele lui. Mai trebuie spus că primarul nu a depus niciun titlu de proprietate din care să reiasă în ce fel a dobândit cei 240 de mp din parc” mai spune viceprimarul Radu Bărăscu. 

Pe scurt, situația stă în felul următor. Ceva foarte putred s-a întâmplat cu terenul din Parcul Central. Radu Bărăscu a aflat și a făcut scandal public. Prima s-a alertat presa, urmată de parchet. Sub aspect legal, procurorii și poate, ulterior, judecătorii, își vor spune cuvântul. Sub aspect moral și electoral, Mateescu este lovit în plin. Pentru prima dată de când conduce primăria, un adversar politic al edilului – șef a ajuns în executivul primăriei. Acest fapt duce la descoperirea aproape săptămânală a unor probleme cu care Mateescu va fi confruntat. Cum va reuși experimentatul liberal să depășească tirul la care e supus de Bărăscu, rămâne de văzut. Mai ales că acesta din urmă are din ce în ce mai multe ,,cartușe”. Așteptăm în continuare opinia primarului despre aceste acuzații cu promisiunea fermă că le vom publica.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like