8 decembrie 2017

VÂLCEA, SUB DRUJBĂ! Scurtă poveste a unui pădurar ,,executat” de un exploatator forestier

Pădurarul Nicolae Rezervă, din Boişoara – Vâlcea, este cazul stereotip de mărunt salariat al ocoalelor silvice care fie din frică, fie din respectul insuflat de mic, de către familie, nu s-a făcut părtaş la infracţiuni forestiere. Nici nu a dat înainte în plan social, mulţumindu-se să-şi întreţină cu greu cei trei copii pe care îi are. La 47 de ani, după ce ,,nu i-a bătut” nimeni la poartă, aşa cum singur spune, s-a trezit cu dosar penal. Temător şi naiv din fire, nici măcar nu s-a dus cu avocat la cercetarea penală pe care i-a întocmit-o poliţia. A fost trimis în judecată pentru mai puţin de o jumătate de căruţă de lemne. Tăietor, nu glumă!
Conform spuselor sale, necazurile au început în 2013. Era salariatul Ocolului Silvic Privat Stejarii Muscelului şi avea în pază pădurea Obştii Câinenii Mari. Una din societăţile care exploatau masiv în zonă era SC Cireşul, a omului de afaceri Dan Dumitru Droaşcă (foto). După câteva episoade în care salariaţii de la SC Cireşul nu s-au prea înţeles cu pădurarul Rezervă, a avut loc o discuţie mai mult decât interesantă. Sau cel puţin aşa susţine acesta, fiindcă după cum singur spune, nu au existat martori.
,,Domnul Droaşcă a vorbit cu mine la pensiunea Balta Verde, din Câineni. Dumnealui era cu salariaţii săi la o masă, iar noi, pădurarii, la altă masă. M-a luat de-o parte şi mi-a spus între patru ochi că o să am probleme dacă nu fac cum spune el. Atunci nu am înţeles prea bine ce a vrut să-mi spună. După aceea am avut probleme. Eu nu pot să spun cert că din partea lui mi se trag necazurile, vă spun doar cum s-au întâmplat lucrurile” susţine Rezervă. Cum de putut avea loc o un asemenea dialog, cu ameninţări voalate?! Rezervă nu era salariatul lui Droaşcă şi nici măcar al obştii cu care SC Cireşul avea contract de exploatare. Era salariatul ocolului silvic. Dacă discuţia se confirmă, ce fel de relaţii existau între Droaşcă şi conducerea ocolului?

Droaşcă: ,,Vă dau cuvântul de onoare că sunt total nevinovat!”

La drept vorbind, pădurarului îi este foarte teamă. Afirmă că a văzut multe, în legătură cu mulţi şi că nu are chef să fie târât prin tribunale. Când i-am cerut o declaraţie de presă, abia dacă a scos câteva cuvinte. Când vorbeşte ,,liber” fără să fie înregistrat, povesteşte o mulţime de lucruri care ar trebui să fie interesante pentru procurorii vâlceni. Dan Dumitru Droaşcă este cunoscut ca un om influent în zona de nord a judeţului unde a deţinut şi deţine mai multe contracte de exploatare forestieră. Vestitele sale tăieri din pădurile comunei Câineni au fost prezentate pe larg de presa locală şi naţională. Droaşcă este ,,client fidel” al sălilor de judecată. O simplă căutare a numelui său pe portalul instanţelor de judecată (portal.just.ro) este suficientă pentru creionarea profilului personajului. Cu toate acestea, afaceristul vâlcean dezminte tot. ,,Îl ştiu pe domnul Rezervă, dar vă dau cuvântul meu de onoare că nu am avut o asemenea discuţie cu el. Cum să îl ameninţ? Omul acesta nu mi-a făcut nici bine, nici rău. Nici nu am exploatat în sectorul lui. Profit de ocazie că sunteţi primul ziarist care m-a sunat în atâţia ani de când scrie presa despre mine…vreau să spun că sunt nevinovat şi că tăierile de care am fost acuzat sunt poveşti. Mi s-a făcut o imagine proastă degeaba, nu sunt de vină cu nimic, nu ştiu pe cine am deranjat şi de ce, dar am dovedit în instanţă că nu este aşa cum se scrie în presă” a spus, în apărarea sa, Dan Dumitru Droaşcă.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like