Chimcomplex va produce hidrogen verde cu puritate de 99,9%


Chimcomplex, companie care a achiziționat combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea, dă lovitură după lovitură în planul imaginii. Societatea va obține hidrogen verde prin saramura de la Târgu Ocna. Megaproiectul este finanțat în proporție de 62% prin PNRR. Un articol apărut pe site – ul desteptarea.ro dă toate detaliile producerii hidrogenului verde cu o puritate de 99.9%. Importanța pentru Vâlcea este evidentă. Proprietarul Oltchim va reuși un lucru rar și în Europa, iar schema de ajutor se va realiza prin Ministerul Energiei. Textul, deși amplu și plin de date tehnice, poate fi interesant pentru toți vâlcenii, dată fiind importanța combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea, parte a Chimcomplex.
Firma oneșteană implementează un amplu proiect, finanțat prin PNRR, de obținere a hidrogenului verde din saramură adusă de la Târgu Ocna. Hidrogenul va fi utilizat la producerea de energie verde în cadrul Instalației de Cogenerare 1 și a centralei termice CT 2 din cadrul combinatului. Există posibilitatea ca hidrogenul obținut prin metode mai prietenoase cu mediul să fie vândut altor clienți (îmbuteliat sau prin rețeaua Transgaz).

Combinatul chimic de la Borzești a făcut deja demersul pe lângă autoritatea de mediu, în vederea obținerii acordului pentru producerea de hidrogen prin metode mult mai prietenoase cu mediul. Ambițiosul proiect, denumit „Producție de hidrogen verde din apă, prin electroliza alcalină a saramurii cu membrană polimerică schimbătoare de ioni” va fi finanțat cu fonduri de până la 62% obținute prin PNRR, submăsura 2.2 – Sprijinirea investiţiilor în construirea de capacităţi pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză, diferența fiind asigurată de companie. Deocamdată, nicio sursă oficilă nu a făcut publică valoarea acestui proiect, nici măcar Ministerul Energiei, prin care se derulează schema de ajutor. În schimb, notăm că proiectul se pliază pe actuala strategie e UE, de impulsionare a producției de hidrogen verde, în prezent, obținerea acestui tip de combustibil în Europa fiind extrem de limitată, respectiv din combustibili fosili. Or, metoda electrolizei de apă amestecată cu sare (supusă, în prealabil, unei purificări avansate) presupune un consum energetic redus de 46 de ori față de cel din cazul electrolizei din apă simplă. Pe de altă parte, reamintim concurența de pe piața internă și externă, dar și presiunea costurilor cu resursele energetice care, în final, au determinat administrația combinatului de a anunța mari reduceri de personal.

2.700 de tone pe an de hidrogen verde

Investiția face parte din Planul Strategic de Dezvoltare al companiei, fiind analizată de Consiliul de Administrație și aprobată în această vară. Implementarea proiectului ar trebui să fie încheiată în cel mult 36 de luni. Investiția presupune, printre altele, atât achiziția și montarea de echipamente noi (inclusiv pentru adaptarea actualei unități de redresare a curentului electric), cât și construirea clădirii unde va funcționa întreg ansamblul de producere a hidrogenului curat. Astfel, se vor monta 5 electrolizoare de ultimă generație (fiecare cu 148 de celule, numai una putând produce 110 Kv), care, pe lângă hidroxid de sodiu în soluție de 33%, vor produce mult mai eficient clor electrolitic și hidrogen verde. „Obiectivul general al proiectului vizează obținerea a 2.700 de tone pe an de hidrogen verde produs într-o capacitate de 3.000 de tone pe an (12 Mwlhv)”, se arată în memoriul depus la Mediu. Hidrogenul va fi utilizat sub formă de combustibil pentru producerea de energie verde în cadrul Instalației Cogenerare 1 și a centralei termice CT 2 din cadrul combinatului. În plus, dacă va exista cere, combinatul are în vedere valorificarea hidrogenului verde prin vânzare către clienți, fie îmbuteliat, fie injectat în rețeaua Transgaz.

Reducerea semnificativă a poluării

Electrolizoarele (cu o durată de utilizare de cel puțin 15 ani) au garantat un consum redus de energie, 1,07 MWh/t, (datorită membranelor schimbătoare de ioni perfluorurate) față de cele existente acum la Chimcomplex. Iar, prin alimentarea cu energie electrică obținută din resurse regenerabile, se va reduce considerabil amprenta de carbon pe tona de produs finit obținut. Mai mult, instalația va determina și o creștere a ratei de valorificare a hidrogenului pentru obținerea de energie termică (de la 835 de tone la 1.200 de tone, în cazul materiei prime pentru obținerea de produse chimice – alchilamine și acid clorhidric, și de la 200 de tone la 1.500 de tone, pentru obținerea energiei termice). Alimentarea cu energie elcetrică a instalației de producere a hidrogenului verde se va face din surse regenerabile. Materia primă utilizată la instalația de hidrogen va fi saramură brută, adusă de la Salina Târgu Ocna, cu ajutorul saleductului deja existent. Aceasta va fi stocată în rezervoarele de la actuala instalație de electroliză M care deservesc fabrica Soda M, inaugurată în urmă cu aproape 10 ani. La final, notăm că, de mai bine de 60 de ani, Chimcomplex produce hidrogen din apă – circa 6000 de tone pe an, dar și captează dioxidul de carbon, în vederea utilizării la producerea de plastifianți. În plus, de peste 10 ani, combinatul de la Borzești produce energie din hidrogen.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like