13 octombrie 2023

VÂLCEA. 1 an și 4 luni de închisoare pentru un pasager care a încercat mituirea unui polițist

Un bărbat din județul Vâlcea s-a ales cu o condamnare și pată în cazier, după ce a încercat să-și scape prietenul, ce se afla la volanul unui autoturism, de un dosar penal pentru conducerea sub influența alcoolului. Incidentul a avut loc la sfârșitul anului trecut, pe un drum județean din Vâlcea. Unul dintre polițiștii comunei Lungești a depistat în trafic un șofer beat la volan și, evident, a dorit să urmeze procedurile. Doar că a fost interpelat de pasagerul din acel autovehicul, care a băgat mâna în buzunar și a scos suma de 500 de lei cu care a încercat mituirea agentului de poliție, cu scopul ca acesta din urmă să închidă ochii și să treacă cu vederea că șoferul era beat criță. Ei bine, polițistul s-a comportat exemplar, denunțând fapta de dare de mită. Ca urmare, atât șoferul, cât și pasagerul s-au ales cu dosare penale. Unul pentru conducerea sub influența alcoolului și altul pentru dare de mită. Șpăguitorul și-a recunoscut fapta și, zilele trecute, a încheiat un acord cu procurorul de caz.

“Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu un inculpat, la data de 1 octombrie 2023, cu privire al săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1C. pen. rap. la art. 6 din Legea 78/2000.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în noaptea de 17/18.12.2022, în timp ce inculpatul se afla în calitate de pasager într-un autovehicul condus pe raza comunei Lungești, județul Vâlcea de către o persoană ce se afla sub influența băuturilor alcoolice, inculpatul a oferit suma de 500 lei, unui lucrător de poliție din cadrul IPJ Vâlcea – Postul de Poliție Lungești, care I-a depistat în trafic pe conductorul auto, pentru ca, în schimb, acesta să nu îndeplinească un act care intra în atribuțiile sale de serviciu, respectiv pentru a nu proceda la recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei și pentru a nu întocmi dosar penal conductorului auto pentru comiterea infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui auto sub influența băuturilor alcoolice și pentru a renunța la constatarea faptei comise de acesta din urmă.
Dosarul a fost constituit ca urmare a denunțului formulat de către lucrătorul de poliție din cadrul IPJ Vâlcea – Postul de Poliție Lungești, căruia inculpatul i-a oferit suma de bani.
În prezenta avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridica pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv: 1an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în oricare alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani, ca pedeapsa complementară.

De asemenea, prin acordul de recunoaștere a vinovăției s-a dispus și confiscarea sumei de 500 lei. Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vâlcea, spre judecare” – precizează Parchetul Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like