Instanța lovește un bunăstarea unei dinastii politice din Ștefănești – Vâlcea 

Dinastiile administrative tolerate și impuse de forțele politice fac, uneori, prăpăd în localitățile pe care le conduc. Pentru că se comportă ca în familie, pentru că din cauza influenței nu se mai știe care e avutul familial sau cel public, nu se mai deosebește proprietatea personală de cea a instituției, se ajunge la situația ca aceea pe care o prezentăm astăzi. Cazul familiei Uța de la Ștefănești are puțină legătură cu 2023. Este, mai degrabă, desprins din perioade depășite ale istorie, când un boier conducea cu mână de fier o zonă administrativă, după care o lăsa moștenire fiului. La Ștefănești, când pesedistul Alexandru Uța a fost găsit incompatibil și trimis acasă, puterea a fost preluată de Sergiu Adrian Uța (foto preluată din Râmnicu Vâlcea Week), fiul său. Desigur, ales prin vot. Dar despre cum merg mecanismele puterii și alegerilor în localitățile mici, vom discuta cu altă ocazie. 

Cum a manevrat familia Uța să-și ia clădirile fostului CAP

Pe 21 septembrie 2023, Curtea de Apel Pitești a respins recursurile formulate în dosarul 3201/90/2022 (foto decizia instanței). Astfel, a rămas valabilă Sentința 140/2023 din același dosar, emisă de Tribunalul Vâlcea. Instanța a decis să dea dreptate Parohiei Ștefănești împotriva Consiliului Local (CL) din localitate și a SC Sutaca SRL. S-a anulat o hotărâre a CL din 2006, și un act de vânzare – cumpărare făcut ulterior. În fapt, în 2006, CL a emis o hotărâre prin care a scos la vânzare clădirile fostului CAP (foto jos) din localitate. Firma care le-a achiziționat se numește Sutaca și, pe atunci, aparținea actualului primar, Sergiu Adrian Uța. Numai că, la momentul votului din CL, Alexandru Uța (tatăl său) prezida ședința. Între timp, în 2008, Uța senior a ajuns primar, iar fiul său s-a îmbogățit din afacerile desfășurate în spațiile fostului CAP. ,,Creierul” operațiunii a fost, evident, Alexandru Uța, un om deosebit de descurcăreț din sudul județului Vâlcea, care ,,s-a învârtit” bine în politică și în afaceri. Nu doar puielnița din Ștefănești a îngroșat conturile familiei, ci și alte afaceri, tot controversate, așa cum vom vedea pe viitor. Numai că Agenția Națională de Integritate (ANI) și justiția i-au oprit brusc zborul politico – administrativ, iar comuna a fost lăsată moștenire. Fiul, Sergiu Uța, a plecat de la afacerile familiei, la primărie. Unde, cel mai probabil, intenționează să candideze și în 2024. Tot sub sigla celor trei trandafiri, bineînțeles, atât de rodnici când vine vorba de familia Uța. 

Aparența de drept prin care Uța vindea pui 

De ce este importantă sentința Tribunalului rămasă definitivă la Curtea de Apel? Pentru că definește modul ,,găunos” al afacerilor și al administrației Uța. Adică în calitate de președinte de ședință, chiar dacă nu ai semnat, dar – așa cum arată instanța – ai participat la deliberări, deci ai convins votanții, i-ai dat fiului tău spațiile fostului CAP. Deși, pentru terenul de sub clădirile fostului CAP, Parohia Ștefănești depusese demult cerere de revendicare conform Legii 18 a redobândirii dreptului de proprietate. Familia Uța știa când a manevrat pentru luarea clădirilor că realitatea este cu totul alta decât aceea pe care o suțin ei. Noroc că instanța a anulat și contractul de vânzare – cumpărare care a decurs din Hotărârea CL din 2006, așa că familia Uța trebuie să elibereze clădirile. 17 ani a funcționat doar cu o aparență de drept o ditamai puielnița ce a umplut conturile familiei Uța. Acum, aparența de drept s-a spulberat. Totuși, conturile familiei Uța rămân încă neatinse. 

Dialogul halucinant cu un primar din greșeală

Am încercat să-l contactăm telefonic pe primarul Sergiu Adrian Uța în vederea exprimării unui punct de opinie. Redăm dialogul telefoni: – Alo, domnul primar Uța? Suntem de la Gazeta Vâlceană.– Să trăiți!– Ce părere aveți despre faptul că instanța a dat câștig de cauza Parohiei în procesul cu Primăria și cu firma tatălui dumneavoastra? Procesul pentru terenurile fostului CAP…– Greșeală! 

Și a închis telefonul. Am mai încercat să-l mai sunăm o dată, dar nu a mai răspuns. În fața unui asemenea răspuns, nu mai e nimic de spus. Cel mai probabil, primarul Uța are dreptate. A ajuns primar din greșeală. Dacă tatăl să nu ar fi greșit, dacă nu l-ar fi prins ANI și dacă n-ar fi pierdut procesul în instanță, Uța junior n-ar fi fost în viața lui edil – șef. Dar ca orice greșeală, se poate repara.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like