VÂLCEA – „Hackeri” după gratii pentru încă 30 de zile

Arestați preventiv în luna noiembrie 2018, mai mulți tineri din Vâlcea își continuă „aventura” în spatele gratiilor. Asta pentru că, azi, 16 ianuarie 2019, magistrații Tribunalului Vâlcea au decis să le prelungească mandatele de arestare preventivă la 9 dintre ei, în timp ce alți 3 au fost arestați la domiciliu.

„Dispune prelungirea măsurii arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile faţă de inculpaţii Traşcă Dragoş, Pătru Elvis Nicolae, Chiş Vasile Daniel, Olescu Ionuţ Andrei, Rusu Niculiţă, Buicu Marian Cosmin, Rotaru Mihai Gabriel, Moţoiu Marian Mihai şi Diaconu Constantin Cornel. Dispune prelungirea arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile faţă de inculpaţii Mojoiu Adrian Nicole şi Bognea Ion Marian. Dispune înlocuirea arestării preventive a inculpatei Petrescu Teodora cu măsura arestului la domiciliu.Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, azi 16.01.2019” – se arată în minuta instanței vâlcene.

Care sunt acuzațiile…

Potrivit unui comunicat de presă al D.I.I.C.O.T. – B.T. Vâlcea, procurorii, polițiștii și jandarmii au efectuat un număr de 51 de percheziţii domiciliare  pe raza județelor Vâlcea, Mureș, Bacău, Argeș, Olt, Ilfov, Giurgiu, Suceava și în municipiul București. În cauză este vorba de destructurarea unui număr de 5 grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea  infracţiunilor de fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic. Anchetatorii au descoperit că, începând cu primăvara anului 2017, pe raza municipiului Râmnicu Vâlcea, au acţionat 5 grupări infracţionale organizate  specializate în comiterea infracţiunilor de fraudă informatică şi spălare de bani. Activitatea infracţională a grupărilor, care au colaborat şi s-au sprijinit reciproc,  a determinat implicarea în activitatea delictuoasă a unui număr de cel puţin 93 de suspecţi, care au avut diferite roluri şi au avut ca scop controlarea unor fluxuri financiare formate dintr-un număr total de 200 conturi deschise în România şi alte 9 ţări din Europa dar şi Mexic. Pe de altă parte, fluxurile financiare au fost utilizate pentru a frauda prin intermediul sistemelor informatice prin multiple moduri de operare un număr de cel puţin 500 de persoane vătămate prejudiciate cu o sumă totală de 3 milioane de euro. Aşa cum se desprinde din descrierea activităţii infracţionale a fiecărei grupări, se poate identifica un tipar general de organizare a acestora în general pe următoarele paliere:

  • Palierul 1  este format din membrii grupării care au rolul de coordonator al activităţii infracţionale. Astfel, membrii acestui palier au avut rolul de a obţine, prin diferite modalităţi,  datele unor conturi bancare deschise în diferite ţări pe care le-au pus la dispoziţia autorilor fraudelor pentru a le folosi la comiterea infracţiunilor. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii acestui palier aveau rolul şi de a transfera şi ulterior retrage sumele de bani şi după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcţie de înţelegerile infracţionale, remiteau sumele de bani către membri palierului 2.
  • Palierul 2 este format autorii efectivi ai fraudelor care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani care le era remisă după ce sumele de bani erau transferate şi retrase ;
  • Palierul 3 este format din suspecţii care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi alte ţări pe care le-au pus la dispoziţia grupării în vederea transferării sumelor de bani din conturile din străinătate şi ulterior a retragerii acestora.

You May Also Like