Deputatul Neață, inițiativă legislativă pentru șoferii fără permis

Deputatul PSD Vâlcea Eugen Neață continuă activitatea pentru inițiativa ce reglementează corect situația șoferilor fără persmis. Inițiativa legislativă vine să lămurească situația conducătorilor auto care au permisul suspendat și nu pot șofa din cauză că nu pot intra în posesia hotărârii judecătorești în timp util. Proiectul lui Neață a primit în luna martie a acestui an un răspuns favorabil din partea Ministerului Justiției. Odată cu această adresă, deputatul explică într-un text pe Facebook și pașii care mai trebuie făcuți pentru ca inițiativa să se transforme în lege. Redăm integral textul și publicăm documentele inițiativei, cu tot cu răspunsul Ministerului Justiției.

“În urmă cu mai mult timp (20 decembrie 2021), am adresat o întrebare Ministerului Justiției. Aveam nevoie de câteva informații pentru a fundamenta o inițiativă legislativă care să-i protejeze pe cei care se trezesc conducând autovehicule fără drept din cauza întârzierii cu care ajung la ei deciziile judecătorești de suspendare a permisului de conducere. Se poate întâmpla ca o decizie judecătorească de suspendare a permisului de conducere să-l surprindă pe șofer la volan și el să fie pasibil de pedeapsă pentru conducere fără drept. Cred că vă amintiți despre această idee pentru că foarte multă lume a comentat favorabil inițiativa mea la vremea depunerii ei. Ea permite șoferilor cu permisul suspendat, ca urmare a unei sentințe judecătorești, să poată conduce în continuare, pe o perioadă rezonabilă de timp în care să poată intra în posesia hotărârii judecătorești transmisă poștal. Răspunsul Ministerului Justiției mi-a fost transmis la începutul anului trecut (vezi foto) și confirmă în frazele de final justețea inițiativei mele de modificare a legii în sensul descris. Mai mult, la finalul răspunsului au fost atașate și câteva informații cu numărul dosarelor ce au trecut prin justiție în anii anteriori, pe acest subiect.
Inițiativa mea legislativă și-a urmat cursul primind avizul favorabil al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaților în urmă cu un an de zile (vezi foto). Marți, 4 aprilie 2023, Comisia pentru industrii și servicii din Senatul României a formulat un raport de adoptare în forma în care a fost depusă și inițiativa mea legislativă poate merge mai departe, pentru raport în, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, Comisia juridică, dedisciplină și imunități și în Comisia pentru transporturi și infrastructură.
Drumul unei inițiative legislative de la redactare și până la votul final este unul lung, am mai spus-o și cu alte ocazii. Pe acest drum modificarea unei legi își arată necesitatea și justețea, devine mai populară și mai greu de oprit. Mulțumesc colegilor din Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților care și-au arătat susținerea pentru această inițiativă legislativă și colegului meu Ion Toma, pentru sprijinul acordat.
Mă bucur să aflu că mai nimeni nu se îndoiește de utilitatea unei inițiativei care nu face decât să protejeze drepturile celui care are nevoie de timp pentru a reacționa la o hotărâre judecătorească care suspendă permisul de conducere pe o perioadă limitată de timp (vezi expunerea de motive)” – deputat Eugen Neață.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like