Care este cel mai de succes club de fotbal românesc, conform statisticilor?

Cea mai de succes echipă de fotbal din istoria României este Steaua București, astăzi cunoscută drept FCSB. Au avut succese nenumărate pe plan intern și se află în competiție cu marea lor rivală, Dinamo București.

Însă titlurile de ligă s-au secat pentru ambele cluburi bucureștene în ultima vreme, CFR Cluj s-a impus pe plan intern în ultimii 10 ani. Dar Steaua a reușit ceva pe care Clujul și nici un alt club din România nu-l mai reușește încă – adică să fie încoronată campioană europeană.

În mod surprinzător, atât CFR Cluj, cât și Steaua București și-au văzut cotele în Liga 1 la casele de pariuri listate de Legalbet.ro și alte servicii similare, având astfel motive serioase să fiți foarte supărați privind parcursul din sezonul trecut, deoarece Farul Constanța a câștigat primul titlu cu un rezultat uluitor.

CFR Cluj vine din urmă

Principala realizare pentru CFR Cluj a venit în sezonul 2007/08, când au câștigat primul lor titlu în Liga 1. Au depășit Steaua București cu doar un punct pentru a-și asigura un loc în cărțile de istorie.

Avantajul adus de acest succes înseamnă că au obținut automat calificarea în faza grupelor UEFA Champions League. Titlul pentru CFR Cluj a însemnat și că, pentru prima dată în 17 ani, o echipă din București nu a câștigat titlul intern.

CFR Cluj a recuperat mult teren în clasamentul pentru cele mai multe titluri în Liga 1. Ultimul lor titlu din sezonul 2021/22 a fost al cincilea consecutiv la acea vreme și al optulea în total. De asemenea, i-a plasat singuri pe locul trei în clasamentul pentru cele mai multe titluri în prima ligă românească.

Steaua București

Din 2017, Steaua București este cunoscută sub numele de FCSB. Toate titlurile lor reflectă atât perioada anterioară, cât și cea de după schimbarea forțată a numelui. Steaua domină clar în ceea ce privește numărul de titluri în Liga 1.

Clubul a câștigat de 26 de ori titlul în campionatul intern, fiind singura echipă din țară care a depășit 20 de titluri. Primul dintre acestea a avut loc în 1951, iar de atunci au câștigat cel puțin un titlu în fiecare deceniu.

Ultima dată când au ocupat prima poziție în clasament a fost în sezonul 2014/15, după care au cedat recent în fața presiunii exercitate de CFR Cluj. FCSB a obținut doar locul trei în clasamentul regulat în sezonul trecut. Cu toate acestea, recordul lor de titluri nu va fi atins prea curând.

Dinamo București

Dinamo București are optsprezece titluri și au trecut aproape două decenii de la ultimul. Ultimul lor succes intern a fost în campania 2006/07, iar clubul a trecut prin vremuri grele încă din zilele lor de glorie.

În 2014 și din nou la începutul sezonului 2021/22, s-au confruntat cu insolvență. Dinamo București a retrogradat în acel sezon.

A fost prima dată când clubul a căzut vreodată din clasamentul de vârf și a fost punctul culminant amar al declinului a câteva decenii. Au revenit în clasamentul de top pentru sezonul 2023/24, câștigând promovarea, dar sunt din nou unul dintre principalii candidați la retrogradare.

Cupa României

FCSB este lider și în titlurile Cupei României, cu 24 de titluri sub centură. Dinamo și Rapid București sunt al doilea cel mai de succes echipe din turneu, fiecare câștigând titlul de 13 ori. Nicio altă echipă nu a ajuns la cifre duble în titlurile Cupei României.

Trofee

Înțelegând lucrurile, cantitatea de argintărie care a fost câștigată atât pe frontul intern, cât și pe cel european este poate cel mai mare indicator al succesului. Iată cum stau lucrurile:

● Steaua București/FC FCSB: 60

● Dinamo București: 34

● Rapid București: 27

● CFR Cluj: 16

● CS Universitatea Craiova: 12

Cea mai de succes echipă în Europa

Este o cursă condusă și de Steaua București. Au creat istorie în 1986 când au devenit prima echipă dintr-o țară din Europa de Est care a câștigat Cupa Europei UEFA.

Steaua București a întâlnit Barcelona în finala europeană din 1986. După un egal 0-0, a câștigat meciul la loviturile de departajare cu 2-0 pentru cel mai mare succes din istoria clubului românesc.

Steaua a susținut victoria din Cupa UEFA prin cucerirea unui nou trofeu în Super-ul Europei, un singur gol al marelui Gheorghe Hagi care a stabilit meciul. Astăzi sunt singura echipă românească care a câștigat un titlu european.

🅿️

You May Also Like