9 ianuarie 2024

FOTO. Muereasca și-a ales junele. Un obicei de peste 100 de ani

În seara de Bobotează, la Muereasca a avut loc un eveniment cu tradiție de peste 100, ce-și are rădăcinile în în istorie și care este păstrat cu sfințenie de comunitate. Primarul Ion Ungureanu și obștea satului au ales un flăcău vrednic și voinic, l-au declarat June, iar preotul l-a învestit cu atributele sacre ale obiceiului. „Alegerea de June” a adunat zeci de oameni din comunitatea din Muereasca, la Căminul Cultural. De această dată, în mod inedit, cei trei – Junele, Ajutorul de June și Casierul – sunt membri ai aceleiași familii, trei frați din familia Andreescu, și anume: Junele anului 2024 – Andreescu Mihai Cătălin; Ajutor de June – Andreescu Ilie Adrian; Casier – Andreescu Florin Mădălin. Responsabilitatea celui devenit june este una foarte mare. El este practic un lider al tinerilor din localitate recunoscut de întreaga comunitate, ce păstrează relaţia cu autorităţile locale şi cu biserica pentru noul an.
Obiceiul tradițional specific localității Muereasca a fost întregit de momente artistice de excepție susținute de soliștii și instrumentiștii Orchestrei „Rapsodia Vâlceană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea şi de interpreți de muzică populară, printre care Mioara Raica, Ana Maria Iorga, Cristina Udrea, Rodica Nicolescu şi Ionela Petria. La finalul spectacolului, proaspătul june a plecat cu alaiul de susţinători la colindat prin satele comunei, ca să danseze fetele.

“Junele anului 2024 este domnul Andreescu Cătălin, ajutor de june Andreescu Ilie Adrian și casier Andreescu Florin. Mulțumesc tuturor care au participat la acest eveniment tradițional care are loc în comuna Muereasca în seara de Boboteaza a fiecărui an!” – spune primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu.

You May Also Like