Grupul PER Govora, proiect pentru reabilitarea clădirilor din stațiune. Mateescu, ai legătura!

Pe fondul de panică instalat din cauza cutremurelor din județul vecin, Gorj, grupul Partidului Ecologist Român (PER) Băile Govora, condus de viceprimarul Radu Bărăscu, propune un proiect extrem de important. Planul Național de Dezvoltare și Reziliență (PNNR) are o măsură prin care se pot reabilita clădirile din unitatea administrativ teritorială (urbană sau locală). La idee s-a raliat și consilierul ALDE. Pentru a implementa un asemenea proiect este nevoie de o investiție inițială din partea primăriei (studii geotehnice, releveu, extras de carte funciară, analiză energetică, expertiză tehnică inclusiv de de risc seismic), care va fi decontată la final de Ministerul Dezvoltării.

,,La noi în oraș avem multe clădiri cu probleme. Noi propunem o investiție nu foarte mare acum, care ne va ajuta să reabilităm clădirile în totalitate. Iar la final, investiția noastră va fi decontată de minster, potrivit PNNR. Deci, le reabilităm gratis. Ar fi o mare eroare să ratăm așa ceva. Avem exemplul localității vecine, Păușești Otăsău, care lucrează la implementarea acestui proiect. Sunt convins că dacă am găsi deschidere, s-ar putea realiza și la noi” a spus viceprimarul Radu Bărăscu. 

Lucrările care se pot realiza prin această măsură a PNNR sunt izolarea termică a fațatelor (și partea vitrată, și partea opacă), izolarea termică a planșeului peste subsol, închiderea balcoanelor, izolarea termică a pereților care formează anvelopa clădirii, lucrări de consolidare ș.a. Se precizează că suma maximă este de 440 de euro/metru pătrat, adică un fond financiar foarte bun. În cazul în care primarul Mihai Mateescu (PNL) acceptă acest punct pe ordinea de zi la viitoarea ședință de consiliu local, dovedește înțelepciune. Arată că poate pune între paranteze conflictul pe care îl are cu viceprimarul și cu majoritatea din consiliu în folosul urbei, mai ales că ultimele evenimente au arătat că pentru un cutremur nu ești niciodată pregătit. Dacă nu o va face, ostilizarea govorenilor se va amplifica.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like