18 noiembrie 2023

O rectificare bugetară este vitală la Horezu

La fel ca majoritatea unităților administrativ teritoriale din județul Vâlcea și Primăria Horezu se confruntă cu dificultăți financiare. Primarul Nicolae Sărdărescu susține cu tărie că este vitală o rectificare bugetare a Guvernului, dar și permisiunea de compensa arieratele cu societățile comerciale care au de încasat de la primăria și, în același timp, au datorii la bugetul de stat. Și cu toate aceste probleme financiare, primarul Nicolae Sărdărescu da asigurări că în instituția publică pe care o conduce nu se face risipă, iar salariile sunt printre cele mai mici din județ.

Primăria orașul Horezu a primit recent suma de 350.000 de lei de la Consiliu Județean Vâlcea, însă banii vor fi utilizați la plata datoriilor către furnizori. Unitatea administrativ teritorială mai trebuie sa asigure o cofinanțare de 1 milion de euro pentru diferite investiții și să achite indemnizațiile persoanelor cu handicap.

“Întotdeauna, odată sau de două ori pe an, Guvernul României ne-a permis compensarea arieratelor noastre cu bugetul de stat către societățile comerciale care au prestat la noi lucrări și care înregistrează datorii la rândul lor la bugetul de stat. (…) În urma cu 2 ani și ceva pe timpul domnului Fârtat, când era prefect, la 3 localități din Vâlcea inclusiv Horezu, banii pentru asistență socială, nu i-a dat, i-a tăiat după tabel, toate celelalte localități au primit banii, noi nu! Am o datorie destul de mare la asistență socială, aproximativ 900 de mii de lei, pe care efectiv îi transferăm de la o lună la alta. Mă refer la persoane cu handicap, nu la însoțitori, ei sunt la zi. Persoanele cu probleme grave sunt neplătite, de exemplu într-un trimestru le dăm 2 luni, 1 luna rămâne datorie și tot așa. Noi am făcut toate diligențele posibile, am adus la cunoștință și Ministerului Finanțelor publice și Ministerului Muncii situația reală, până acum nu am reușit să primim nimic. Din păcate, atât anul trecut și mai ales anul acesta, Guvernul României nu a făcut nicio rectificare prin care să ne acopere măcar partea socială. Primăria Horezu nu și-a permis niciodată să dea vouchere de vacanță, iar nivelul salarial la Horezu este sub alte primării. Am și primit în urmă cu 2-3 ani o adresă de la Prefectură prin care ni se spunea că avem regimul salarial scăzut față de media județeană. Nu ne-am permis aceste lucruri pentru că, încă odată, avem sume uriașe pe care le cheltuim pentru accesarea fondurilor europene și ulterior pentru execuția lor” – spune primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

You May Also Like