7 iunie 2024

Documentul care îi încheie cariera administrativă lui Zaharia de la Bujoreni

În situaţia în care Silviu Zaharia, consilier local votat pe listele Partidului Ecologist Român şi migrat la PSD al cărui candidat este la Primăria Bujoreni, ar fi votat primar, acesta ar putea fi invalidat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). O sesizare depusă recent la preşedintele ANI arată că, în calitate de consilier local, Silviu Zaharia a votat în mai multe rânduri hotărâri ale Consiliului Local Bujoreni în care avea interese stricte personale, intrând astfel în conflict de interese deoarece era administrator al unei societăţi comerciale care avea relaţii contractuale cu UAT Bujoreni.

Documentele ataşate sesizării dovedesc atât conflictul de interese, cât şi încălcarea în ani succesivi a codului administrativ de către Silviu Zaharia în calitate de consilier local. În ţară, mai mulţi aleşi locali din partide diferite au primit sancţiuni de la ANI rămase definitive după desfăşurarea unor procese pentru fapte asemănătoare. Prezentăm o copie de pe sesizare (FOTO jos) protejând numele persoanei care a conceput-o, din motive evidente. Cel mai probabil, ancheta este în desfăşurare, iar ANI nu a dat încă nicio decizie deoarece, la fel ca alte instituții, evită să emită hotărâri în perioada campaniilor electorale, tocmai pentru a nu fi acuzate că intervin în desfăşurarea alegerilor şi le influenţează la ordinul unor lideri politici. Imediat după 9 iunie 2024, ANI, ca şi alte instituţii abilitate, va trece la rezolvarea petițiilor și sesizărilor contra celor denunțați că ar fi încălcat legea. Este foarte posibil să asistăm la un val de trimiteri în judecată.

În cazul lui Silviu Zaharia nu este vorba despre o problemă penală, iar dacă-şi recunoaşte fapta nici nu are loc un proces, ci doar emiterea unei sancţiuni care poate fi interzicerea ocupării unei funcţii alese pe o perioadă de timp. Dacă este doar consilier în urma alegerilor, nu va fi o mare problemă deoarece i s-ar invalida mandatul şi un alt candidat de pe lista PSD ar ocupa funcţia. Dacă însă ar ajunge primar în Bujoreni ar trebui să aibă loc din nou alegeri locale parţiale, doar pentru funcţia de primar, alegeri de care comuna Bujoreni a mai avut parte nu cu mulţi ani în urmă. Atunci, Bujoreniul a trecut print-o nebunie decizională, printr-un carusel de alegeri și scandaluri interminabile care au ținut comuna pe loc. Ce locuitor de bună credință al comunei ar fi în favoarea unui asemenea scenariu?!

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like