6 septembrie 2023

Dosar penal la o firmă de dezmembrări din Râmmicu Vâlcea. Ce nereguli au găsit polițiștii?!

 Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Vâlcea au desfășurat ieri, verificări pe linia legalității operațiunilor cu deșeuri periculoase, la persoane fizice și juridice care comercializează, dețin și utilizează substanțe care diminuează stratul de ozon sau gaze fluorurate cu efect de seră.

Activitățile au avut ca scop creșterea siguranței cetățeanului și combaterea infracționalității în domeniu.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au urmărit verificarea legalității, a modului de efectuare a operațiunilor cu astfel de substanțe și deșeuri periculoase, precum și a condițiilor în care agenții economici desfășoară aceste operațiuni.

Astfel, au fost efectuate verificări la o societate comercială din municipiul Râmnicu Vâlcea, în care se desfășoară activități de dezmembrare și valorificare a autovehiculelor scoase din uz și a pieselor rezultate din acestea, ocazie cu care au fost identificate mai multe motoare auto, filtre de ulei și alte piese cu urme de ulei, amplasate și gestionate necorespunzător, scurse direct pe sol, acestea fiind rezultate din dezmembrarea autoturimelor scoase din uz, operatorul economic neluând măsuri pentru eliminarea deșeurilor periculoase rezultate din activitatea desfășurată.

Totodată, s-a constatat că societatea respectivă nu deținea contract cu o societate autorizată de extragere a freonului din instalația de răcire a vehiculelor, lăsându-l să se evapore în atmosferă. 

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deșeuri ori substanțe periculoase și producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.

De asemenea, au mai fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 lei, în conformitate cu prevederile O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

You May Also Like