RECHIZITORIU. Toate detaliile episodului cu „prăjituri olandeze” de la Râmnicu Vâlcea. “Cofetarul” a fost trimis în judecată

Multe controverse, multe scenarii și presupuneri au fost create în cazul celor 15 persoane drogate cu prajiturile “olandeze” la o petrecere din Râmnicu Vâlcea. Incidentul, după cum bine se știe, a avut loc în seara de 21 ianuarie 2023, iar procurorii DIICOT au finalizat ancheta și au făcut oarecum lumină în acest caz. Rechizitoriul a fost trimis în instanță, iar dosarul are un singur inculpat ce va fi judecat la Tribunalul Vâlcea. De menționat este faptul că inclusiv din rechizitoriu rezultă clar că acuzațiile sunt îndreptate doar împotriva antrenorului de fitness Dumitru Cojocari, nicidecum la adresa proprietarilor hotelului unde a avut loc episodul sau a consumatorilor. 

Povestea celor 15 persoane care au ajuns la spital după ce au consumat prăjituri ce conțineau droguri a tot fost mult dezbătută în presa locală și centrală. Au existat însă și informații eronate, dar și unele exagerări care nu au făcut decât să denatureze adevărul. Rechizitoriul este însă relevant în acest caz. 

Cadoul “buclucaș”

Potrivit documentului în posesia căruia ne aflăm, în seara respectivă, victimele antrenorului de fitness au ajuns la spital cu stări rău, halucinații, palpitații, atacuri de panică, amețeală și lipsă de orientare, fiind necesară internarea lor pentru o noapte. Asta după ce oamenii au consumat prăjituri ce conțineau cannabis preparate chiar de inculpatul Dumitru Cojocari. Omul a mers la petrecerea respectivă, organizată de una din victime cu ocazia zilei sale de naștere, și în loc să dăruiască un cadou banal, el s-a gândit să-și impresioneze prietenul cu o cutie de prăjituri făcute chiar cu mânuțele lui. Prăjituri care i-au pus cătușele de mâini și i-au adus un “frumos” proces penal. 

“În urma administrării materialului probator a rezultat că în data de 21.01.2023, numitul C G a organizat la o sală de festivități din cadrul Hotelului, din mun. Rm. Vâlcea, o petrecere pentru serbarea zilei sale de naștere. În acest sens, acesta a invitat mai mulți prieteni, rude și apropiați, printre care și pe inculpatul C.D. Începând cu ora 18.00, a început desfășurarea evenimentului, numitul C.G. întâmpinând oaspeții împreună cu soția sa la intrarea sălii de evenimente.

În jurul orelor 19.11 în vederea participării la eveniment s-a prezentat și inculpatul C.D. care a oferit numitului C G drept cadou, o cutie cu prăjituri, fără a îi preciza dacă respectivele dulciuri ar conține substanțe interzise sau orice altfel de substanțe. După ce a primit cutia respectivă, numitul C.G a desfăcut-o și a servit cu prăjiturile respective participanții la eveniment.

Inițial martorul C.G. a oferit prăjiturile invitaților aflați la intrarea în sala de evenimente, iar ulterior atât acesta cât și soția sa au luat cutia și s-au deplasat la mai multe mese și au servit o parte din invitați, cum sunt nașii acestora, ulterior cutia cu prăjituri fiind lăsată pe una din mese. De asemenea, observând cutia cu prăjituri o parte din participanții la eveniment  s-au servit singuri din aceasta. Atât C.G., cât și soția sa au consumat prăjiturile respective. (…) Practic, din acest moment, aproape simultan, persoanele care au consumat dulciurile din cutia adusă de inculpatul C.D., au început să acuze stări de rău puternice, amețeală, lipsă de orientare, halucinații, etc care au determinat solicitarea echipajelor de urgență, fiind transportate la Spitalul Județean Vâlcea un număr de 15 persoane, respectiv martorii ” – se arată în rechizitoriul DIICOT Vâlcea. 

Sărbătoritul, denunț împotriva “cofetarului” 

Toate persoanele audiate de procurori au avut aceeași poveste de spus. Practic, oamenii au susținut la unison că nu știau ce consumă, mai precis nu știau că acele prăjituri conțineau cannabis. Ba mai mult, sărbătoritul a formulat un denunț împotriva lui Dumitru Cojocari, nemulțumit vădit de serviciile de “cofetar” prestate de acesta. 

“​Așa cum rezultă din înscrisurile întocmite în contextul internării acestora, analizele de urină au evidențiat în cazul sus numiților prezența THC (Tetrahydrocannabinol), substanță psihotropă biosintetizată de planta cannabis, care face parte din categoria drogurilor de risc. A mai rezultat de asemenea că la locul evenimentului s-a produs o stare de panică generală în condițiile în care persoanele sus menționate au început să acuze aproape concomitent stări puternice de rău, halucinații, amețeală, vomă, nemaiputându-se deplasa, iar la locația respectivă s-au deplasat mai multe ambulanțe care au acordat primul ajutor iar ulterior le-au transportat la spital. ​După aplicarea tratamentului corespunzător, în timpul nopții persoanele sus menționate au fost externate.

Numitul C. G., organizatorul evenimentului a formulat și un denunț împotriva numitului C D , care a fost reunit la prezenta cauză. Totodată procesele verbale de redare a imaginilor surprinse de sistemul de supraveghere video al hotelului relevă în mod clar desfășurarea evenimentelor, rezultând în mod direct cum inculpatul C D aduce cutia cu prăjituri, din care ulterior participanții la eveniment consumă respectivele dulciuri. Cu ocazia cercetărilor a fost identificată cutia în care au fost aduse prăjiturile respective iar în urma analizelor de laborator  a resturilor de prăjituri identificate în aceasta au fost identificate urme de THC ( Tetrahydrocannabinol)” – se mai arată în rechizitoriul cauzei. 

Rețeta de “brownie” cu droguri, luată de pe Net

Inculpatul Dumitru Cojocari, antrenor de fitness și cel mai slab “cofetar” din Râmnicu Vâlcea, a recunoscut tot în fața procurorilor. El a mărturisit că a preparat  prăjitura folosind cantitatea de aproximativ 15 grame THC (cannabis), pe care a oferit-o cadou amicului său sărbătorit. S-a și străduit omul, căutând pe Internet rețeta de “brownie” cu cannabis, lucru descoperit de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor domiciliare și informatice. 

“Acesta a recunoscut că urmele de substanță identificate la locuința sa provin din cantitatea de cannabis utilizată pentru prepararea prăjiturii .

De asemenea au fost ridicate telefonul mobil și un laptop aparținând inculpatului, fiind efectuată o percheziție informatică asupra acestora în baza mandatului încuviințat de către instanță.

S-a procedat la analiza tuturor datelor informatice existente în dispozitivele respective, inclusiv a conversațiilor purtate de către inculpat cu martorul C.G.. Au rezultat probe directe cu privire la accesarea de către inculpat a unor prezentări video, existente în mediul on-line, ce descriau modalitatea de preparare a unor prăjituri similare utilizându-se cannabis extras în modalitatea descrisă de inculpat .

Astfel datele informatice evidențiate în laptop-ul suspectului au relevat la rubrica <History> aferentă browser-ului B adrese web ce au în comun sintagma <brownie>, ambele accesate la data de 19.01.2023, a căror accesare are ca rezultat afișarea unei pagini web care pune la dispoziție o rețetă pentru prepararea de prăjituri de tip brownies cu cannabis, aspecte care se coroborează direct cu situația de fapt reținută și cu declarația inculpatului. Din analiza materialului probator dispus în cauză apreciem că rezultă fără nici un dubiu săvârşirea infracţiunii reţinute  în sarcina inculpatului motiv pentru care se va dispune trimiterea acestuia în judecată” – mai spun procurorii DIICOT în rechizitoriul lor. 

Inculpatul a recunoscut tot și a vrut și acord de recunoaștere

Dosarul, așa cum menționam anterior, a fost trimis pe rolul instanței Tribunalului Vâlcea, fapta comisă  de inculpatul Dumitru Cojocari întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de droguri de risc  prevăzută și pedepsită de art. 2 al. 1 din Legea 143/2000 modificată. Antrenorul de fitness a fost cooperant cu procurorii, ba mai mult a încercat să obțină un acord de recunoaștere a vinovăției, solicitare care i-a fost totuși respinsă. 

Ca urmare, s-au luat deciziile de trimitere în judecată a inculpatului Dumitru Cojocari, dar și de disjungere a cauzei în vederea continuării cercetărilor pentru comiterea de infracțiuni de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 al. 1 din Legea 143/2000. Anchetatorii încearcă să descopere dealerii de droguri de la care Cojocari a cumpărat cannabisul. 

Mai trebuie să menționăm, în final, că inculpatul se află încă în arest preventiv, în data de 15 februarie 2023, Tribunalul Vâlcea menținându-l după gratii. 

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like