Vâlceni arestați în SUA. Acuzați de spălarea a 1,4 milioane de dolari. Bunuri de lux confiscate în urma descinderilor de la Vâlcea

Doi cetățeni români de etnie romă, domiciliați în județul Vâlcea, sunt acuzați de autoritățile din SUA de formarea și conducerea unei grupări transnaționale de crimă organizată cu sediul în România. Eduard și Floarea Ghiocel, soț și soție, vor raspunde în fața instanțelor judiciare pentru spălarea a 1,4 milioane de dolari din veniturile provenite din zeci de furturi mici, jafuri și escrocherii care vizau în special victime în vârstă din districtul San Diego. Informațiile sunt furnizate de autoritățile americane, printr-un comunicat de presă.

Pe lângă soții Ghiocel, inculpați ar mai fi patru membri ai familiei sau asociați apropiați ai acestora, printre care Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru.

Capii grupării au fost transferați din custodia statului în cea federală și urmează să se prezinte pentru prima dată la tribunalul federal, în timp ce ceilalți inculpați sunt anchetați în libertate, în România.

Perchezițiile domiciliare din România au început de luni seara, 13 martie 2023, șapte mandate fiind emise de Tribunalul București. La acțiuni au luat parte ofițeri de poliție din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Serviciului de Combatere a Grupurilor Infracționale Organizate și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea, asistați de FBI și IRS. Anchetatorii au confiscat bunuri din mai multe locații din județul Vâlcea, inclusiv vehicule de lux, monede de aur și numerar, în valoare totală de 618.075 de dolari.

Potrivit unei plângeri și a unui mandat internațional de confiscare, inculpații sunt acuzați de 17 furturi de bijuterii în comunități de vârstnici din San Diego între martie 2020 și septembrie 2022. În plângere se precizează că aceștia au depus, de asemenea, cereri false de șomaj pentru a fura aproximativ 32.250 de dolari din indemnizațiile de asigurare de șomaj din California, destinate să ajute lucrătorii afectați de pandemie.

Potrivit plângerii, familia Ghiocel ar fi spălat veniturile obținute din infracțiunile lor prin amanetarea de bijuterii și ceasuri scumpe din aur pentru bani în magazine de bijuterii din Los Angeles. Familia Ghiocel, care nu a avut niciodată un loc de muncă legal, a spălat apoi în mod sistematic acești bani, împreună cu veniturile obținute din asigurarea de șomaj furată, trimițând transferuri bancare în România prin intermediul Money Service Businesses și achiziționând lingouri de aur, monede de aur și vehicule de lux din locații din sudul Californiei și trimițând aceste obiecte în România. În total, subgruparea Ghiocel a repatriat în România active în valoare de 1 367 652,02 dolari din fonduri ilicite, se arată în plângere.

Sursa foto: https://newsantaana.com/

You May Also Like