VIDEO. Percheziții în Vâlcea: constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală

/

Nu mai puțin de 42 de percheziții domiciliare au avut loc în această dimineață de marți, 14 noiembrie 2023, în Vâlcea, Ilfov, Călărași și București. Dosarele, pentru că sunt două la număr, sunt instrumentate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, vizate fiind persoane bănuite de ilegalități în domeniul comercializării deșeurilor de materiale reciclabile feroase și neferoase. 

Potrivit anchetatorilor, cercetați în cele două dosare penale sunt 28 de suspecți, persoane fizice și juridice. Acuzațiile ce li se aduc sunt cu privire la săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani și evaziune fiscală.

“Din cercetări a reieșit că, în perioada 2016-2022, bănuiții ar fi operaționalizat circuite comerciale fictive prin interpunerea în lanțul tranzacțional a unor societăți cu un comportament atipic, înregistrând documente false de achiziții deșeuri de materiale reciclabile de la persoane fizice, sumele încasate din vânzarea bunurilor fiind decontate prin sistemul bancar prin diverse retrageri numerar, în baza unor justificări nereale. De asemenea, în calitate de furnizori ai societăților administrate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi omis să evidențieze în contabilitate livrări către diverși parteneri beneficiari.

Astfel, s-a stabilit că bănuiții ar fi controlat în fapt sau în drept 16 societăți comerciale, iar prin intermediul acțiunilor întreprinse ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 66.000.000 de lei, reprezentând impozit pe profit rezultat din vânzări, respectiv impozit pe profit rezultat din achiziții de la persoane fizice și juridice.

În vederea recuperării prejudiciului stabilit în cauză vor fi dispuse măsuri legale.

Perchezițiile au ca obiect documentarea și investigarea activității infracționale a persoanelor implicate, identificarea de bunuri și înscrisuri folosite la săvârșirea de infracțiuni sau rezultate din acestea și conducerea bănuiților la sediul Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri.

La acțiune participă polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, Direcția de Investigații Criminale, precum și din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice – D.G.P.M.B., I.P.J. Ilfov și I.P.J. Vâlcea, aceștia beneficiind de sprijinul de specialitate al specialiștilor criminaliști ai Institutului Național de Criminalistică, cel al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei și Grupării de Jandarmi Mobilă <Matei Basarab> Ploiești” – informează Poliția Română.


loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like