28 februarie 2023

Atenție la metoda “Burlanul”. Cum sunt extorcați bătrânii de bani!

Polițiștii vâlceni atrag atenția asupra unei noi metode de înșelăciune ce se practică în această perioadă, în special în mediul rural. Este vorba despre metoda „Burlanul”, o metodă de extorcare de bani, prezentată inițial ca o reparație care se face la fațada unei case.

Oamenii legii spun că escrocii țintesc persoane în vârstă, singure, care locuiesc de obicei la case și se prezintă ca o echipă de lucru, formată din doi-trei oameni. Vin cu o scară și se oferă să repare sau să schimbe burlanele, coturile, jgheaburile, în schimbul unor sume foarte „avantajoase”.

Sunt politicoși și par a fi oameni de treabă, până când lucrarea este făcută (de regulă, se execută foarte repede). După aceea, suma solicitată se mărește foarte mult, tonul se schimbă și se trece la amenințări, până când speriat, proprietarul care a dat acordul lucrării cedează.

Tocmai de aceea, zilele trecute, polițiștii vâlceni au realizat o acțiune de informare a populației din comunele Vlădești și Păușești Măglași, care a vizat măsurile de autoprotecție specifice. 

Actiunea a fost derulată de polițiștii din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, Poliția orașului Băile Olanești, precum și polițiștii de la cele doua posturi de poliție arondate, fiind informate direct peste 100 de persoane.

Polițiștii spun că „reparații” de acest gen nu trebuie acceptate sub nicio formă, iar pentru instalarea de jgheaburi și burlane trebuie apelat la firme specializate, care lucrează autorizat și care eliberează facturi.

You May Also Like