Revista Periscop, a veteranilor din SIE, face lumină în probleme controversate

/

Veteranii din Serviciul de Informații Externe (SIE) ne propun o nouă apariție publicistică de anvergură. A apărut numărul trei, anul 2023, al periodicului Periscop, revistă a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ACMRR) din SIE. Editorialul de început este semnat chiar de președintele României, Klaus Iohannis. În fapt, este vorba despre redactarea alocuțiunii lui Iohannis rostită la cea mai recentă întâlnire a șefilor de stat la ONU. Apoi, se intră direct în subiectele predilecte, pe teme de spionaj și contraspionaj. Generalul (r) Petru Neghiu, președintele ACMRR SIE, semnează un articol despre cum mai mulți șefi de servicii britanice, ucrainene și rusești au dat declarații publice, contrar uzanțelor profesiei lor. În alte articole sunt dezbătute și probleme ale spionajului israelian, dar și școala de spionaj din Polonia care a dat cadre excelente la începutul anilor 1990. 

Cultura de securitate și cultura politică au fost mereu prezente în paginile Periscop. Sunt redate evenimente de după primul război mondial și despre cum s-a construit, atunci, România Mare. De asemenea, e propus un articol și despre banca centrală a României și rolul ei în unitatea națională. Se trece rapid la analize politico – administrative printr-un articol despre Summit – ul de la Vilnius din 2023, și prin altele despre vasalizarea Europei și evoluția economiei naționale în ultimii 33 de ani. Revista atinge și puncte extrem de fierbinți, ca de exemplu sabotarea gazoductului Nord Stream. Stenograma unor convorbiri istorice incendiare poate fi citită sub semnătura generalului (r) Ioan Popa, redactorul șef al Periscop. Este vorba despre întâlnirea dintre reprezentanții României și cei ai URSS din 1970. 

Spre final, Periscop propune un mozaic de ziare și cărți apărute recent, ce au ca temă spionajul și intelligence – ul. Ca de obicei, nu este uitată nici religia: ,,De la nedreptate la mântuire” și un sumar al misiunilor ortodoxe române din Columbia, Ecuador și Mexic.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like