Concluzii ,,la rece”, după noul episod de violențe de la CNIMB Râmnicu Vâlcea. Fața nevăzută a vinovăției!

Suntem la o zi după ce „bomba” , care nici măcar nu mai e o noutate din cauza periodicității cu care se petrece, a explodat din nou. Elevul problemă, fiul unui magnat local cu susținere administrativă și politică, a mai bătut un coleg. De data aceasta, i-a a aplicat niște lovituri de curea, și cu catarama metalică, și cu pielea, peste mâini. Peste mâini pentru că agresatul le-a ridicat să se apere. Altfel, i-ar fi lovit capul și fața. Nici nu mai trebuie amintit că evenimentul a avut loc, bineînțeles, la Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” (fostul Liceu Pedagogic) din Râmnicu Vâlcea. Același elev a făcut turul presei locale și nu numai când, în martie 2023, când și-a înjunghiat un coleg. A recidivat în septembrie 2023, când a fost protagonistul (alături de alții) unor abuzuri, inclusiv cu tentă sexuală, la adresa unor colegi mai mici. Nu mai amintim aici și de alte fapte „mai mici” ale puștiului care nu mai e demult un teribilist, ci un pericol public.

Directoarea Coca Gavrișiu, exasperată, iese la atac!

Noutatea acestui episod aparține Cocăi Gavrișiu, directoarea liceului, care nu s-a mai ascuns în formalismul paragrafelor și a stat onest de vorbă cu presa. Probabil sătulă de situațiile repetate, dar și de alte presiuni, despre care vom mai scrie, directoarea a făcut, și ea, turul publicațiilor cu declarații ample. Pentru Gazeta Vâlceană a spus: „Am avut o nouă problemă cu elevul care ne-a creat probleme și anul trecut, în lunile martie și septembrie. Am propus consiliere după incidentul din toamnă, dar elevul nu a urmat consilierea. Mă refer la consilierea oferită de consilierul școlii noastre, nu de psiholog. Acest incident s-a produs chiar în sala de clasă. A fost un act premeditat pe care l-a comis elevul acuzat. Școala a luat măsuri pentru ca astfel de fapte să nu se mai producă. Diriginta supraveghează zilnic sala de clasă, eu, ca director, trec săptămânal pe acolo. Deși, rolurile noastre, în calitate de cadre didactice, nu sunt acelea de a face supraveghere și în pauze în sălile de clase. Iată că de data aceasta s-a întâmplat un nou incident. Pare că orice am face, la un moment dat tot se întâmplă ceva rău. Eu nu am tolerat și nu tolerez astfel de fapte! Elevul care a comis fapta trebuie să răspundă pentru ce a făcut. Avem prevenție școlară. Biroul școlar poate să vă confirme. Interacționăm cu copiii. Noi nu l-am izolat pe elevul care a comis faptele. Dorim să îl integrăm, să îl facem să socializeze cu ceilalți colegi și să se înțeleagă bine între ei.”

De-a lungul timpului, presa vâlceană a mai și acuzat-o pe Gavrișiu că ar fi încercat să „pună batista pe țambal” ca să nu iasă tămbălău mare, ca să nu înceapă intervențiile politice sau, poate, cine știe, chiar și cele economice. Probabil că într-un viitor care nu mai poate fi departe, Coca Gavrișiu va povesti în detaliu la ce presiuni, amenințări cu plângeri penale și tot felul de alte intervenții e supusă din partea unor avocați, profesori colegi (din PSD, mai cu seamă), dar și alți politicieni „de bine” cu care tatăl copilului problemă e prieten. Până atunci, însă, nu ne rămâne decât să așteptăm și să ne închipuim doar ce „moară” o macină în spatele ușilor închise.

Ce rămâne?!

Cu ce rămâne opinia publică după acest eveniment? Cu veșnicul comunicat emis de IPJ, cu eternele promisiuni din partea conducerii școlii și din partea conducerii IȘJ că „se va demara o anchetă și că se vor pune în aplicare regulamentele școlare” și cu speranța că data viitoare, băiatul de milionar în euro nu va face mai rău. Cu ce rămâne Colegiul Matei Basarab? Cu a nu se știe câta pată pe imaginea altfel frumoasă a unei școli de renume.

Amintim că spre rușinea lor, profesorii care predau la clasa copilului – problemă au votat (conform unei aberante legi) să nu i se lase nota scăzută la purtare, pe motiv că s-a cumințit. Votul a avut loc la câteva luni după tragicul episod în care un copil din școală a fost înjunghiat. Cât o fi fost conștiința lor în acest vot, sau cât or fi contat alte cunoștințe și interese nu vom afla, în amănunt, niciodată.

Dar, apropo de conștiință, cu ce atitudine s-or duce la serviciu distinsele cadre zilele acestea? Dacă în dățile trecute, mama elevului în cauză a putut fi găsită pentru un drept la replică, de data aceasta, nu a mai răspuns nici la mesaje, nici la telefoane. După cum se știe, mama este cadru didactic la aceeași școală. De ce nu a urmat copilul ei consilierea la care face referire directoarea, nu se știe. Probabil pentru că familia a considerat că nu e cazul. Cu ce rămâne mass – media locală? Cu încă un subiect pe care să „toace” legitim câteva săptămâni, dar și cu amenințări directe sau indirecte, voalate sau brutale ale tatălui copilului, cum că dacă mai continuă „campania de presă” împotriva odraslei, se va adresa instanței. Așa-zisa campanie de presă se termină simplu: elevul – problemă devenit pericol public nu mai bate, nu mai înjunghie, nu mai filmează scene erotico-infantile etc.

Dosar penal pentru lovire și alte violențe. Concluzie finală.

Din motive evidente, pentru că e minor, nu a putut face public numele agresorului. Pe final, redăm scurtul comunicat emis de IPJ Vâlcea.“La data de 30 ianuarie a. c., polițistii din cadrul Biroului siguranță școlară si Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați de către directorul unui liceu din Râmnicu Vâlcea, cu privire la faptul că un elev ar fi fost agresat fizic de un coleg.” Polițiștii au deschis un dosar penal pentru lovire și alte violențe. Așa cum susțin specialiștii, cel mai puțin vinovat dintre toți este elevul. Vinovățiile majore sunt la familie, școală, IȘJ Vâlcea, legea prea permisivă, influențele țesute în acest caz și o sumedenie de alți factori care nu pun în aplicare evidentele nevoi speciale ale copilului.

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like