Vicepreşedintele Andra Bică, despre problemele cu care se confruntă învăţământul la Vâlcea în pandemie

/

Fost inspector general şcolar, pentru o perioadă de cinci ani, şi actual vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Andra Bică a ridicat public o serie de probleme cu care se confruntă învăţământul vâlcean în această perioadă de pandemie. Ea consideră că actualii guvernanţi sunt total depăşiţi de situaţie, nu cunosc realitatea din teritoriu şi au luat doar măsuri minimaliste care nu sunt suficiente pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Andra Bică este de părere că, în acest moment, triajul epidemiologic în unităţile de învăţământ din Vâlcea este aproape imposibil de realizat. Ba mai mult, distanţarea socială între elevii ce vor merge la cursuri nu va exista, iar pentru cadrele didactice nu a fost luată nicio măsură de protecţie.

„Presiunea socială este foarte mare pe acest subiect. Copiii, de mai bine de nouă luni, stau acasă. Chiar actualul ministru al Educaţiei a recunoscut eşecul şcolii online. De luni de zile noi spunem acest lucru şi anume că şcolile trebuiau redeschise. Din păcate, măsurile care se iau acum pentru redeschiderea şcolilor nu sunt clare. Încă nu avem un ordin comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii pe această temă. Consider că şcoala trebuie condusă cu mult mai multă responsabilitate deoarece vorbim de viitorul copiilor noştri. Există pe buzele cadrelor didactice o întrebare, cred eu, pertinentă: Cine face triajul epidemiologic? Ştim foarte bine că avem foarte puţini medici şcolari, foarte puţine asistente în mediul rural. Există, într-adevăr, posibilitatea de a face parteneriate cu cabinetele medicale din fiecare localitate, dar după cum bine ştiţi volumul de muncă din perioada aceasta este imens şi nu ştiu dacă medicii vor avea timp şi posibilitatea să meargă la toate şcolile şi să efectueze triajul. Sper ca această sarcină să nu fie pusă în spinarea cadrelor didactice sau a personalului din unitatea de învăţământ” – a declarat Andra Bică în cadrul unei emisiuni de televiziune.

„A fost foarte mult timp la dispoziţie pentru pregătirea şcolilor”

Şirul disfuncţionalităţilor din învăţământ a continuat să fie pus pe tapet de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Andra Bică:

„Vorbeau de ventilaţia sălilor de clasă. Păi după ce 30 de elevi au stat în aceeaşi clasă vă daţi seama câte minute trebuie să stai să ventilezi acea clasă. Haideţi să vorbim şi de faptul că se lucrează în două schimburi în unele şcoli. Păi este timpul necesar să se facă ventilaţia corespunzător? Poate că dacă se cumpărau nişte sisteme de ventilaţie, lucrurile stăteau mult mai bine. Dar, bineînţeles că Guvernul a fost mai preocupat să vândă activele de la societăţile statului. (…) A fost foarte mult timp la dispoziţie pentru pregătirea şcolilor. Trebuia gândit un program în care elevii să se întâlnească cât mai puţin, Vorbeau de nişte programe remediale care se vor face în afara orelor de curs. Păi dacă într-o şcoală din Râmnicu Vâlcea se învaţă de la 8 dimineaţa până la 8 seara, atunci când mai facem acele ore remediale? Poate să îi chemăm sâmbăta şi duminica pe elevi la şcoală”.

loading...

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like