„LEGEA PUMNULUI” sau sancțiuni severe introduse în Legea Educației? Apel către parlamentari după incidentul de ieri de la Liceul Pedagogic

De parcă nu era suficient că anul trecut s-au petrecut două incidente destul de grave în incinta unității de învățământ, plus încă un incident la începutul acestui an, Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea (fostul Liceu Pedagogic, așa cum îl cunoaște multă lume) a fost din nou locul în care unii dintre elevi țin să demonstreze că au venit în ringul de lupte libere și nu la școală.

Miercuri, 27 martie 2024, în sala clasei a VIII-a C de la CNIMB, s-a petrecut acest nou și regretabil incident între elevi. În timpul pauzei de la 11.50 la 12.00, după niște glume și alte răutăți gratuite, trei elevi (toți băieți) s-au luat la harță. Unul dintre ei, mai puternic (cel despre care se spune că făcuse și glumele cu pricina), i-a aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele colegului care era ținta glumelor. Elevul lovit a căzut pe parchetul sălii, iar acolo și-a mai primit o porție de bătaie de la cei doi făptași.

Imediat după incident au fost alertate cadrele didactice, iar directoarea Coca Gavrișiu a sunat la Poliție. La liceul din nordul Râmnicului au ajuns polițiștii, dar și un echipaj al Ambulanței, care l-a transportat pe elevul bătut la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Vâlcea. Elevul agresat a fost internat la unitatea medicală. Surse apropiate de părinții elevului ne-au spus că elevul ar fi fost diagnosticat cu fractură de bazin și mai multe leziuni (hematoame, echimoze) pe diferite zone ale corpului (abdomen, față, mâini).

Directoarea liceului spune că legislația foarte permisivă nu permite stoparea acestor cazuri de violență în școli

„Unitatea noastră de învățământ are aproximativ 2.050 de elevi care învață de la clasa zero și până la clasa a XII-a. Avem chiar și 60 de clase în care se desfășoară simultan procesul de învățământ. Cu doar 60 de cadre didactice care se află în acel moment în școală este greu de crezut că nici măcar un elev din toți aceștia nu va comite vreun act de indisciplină. Regretabilul incident s-a petrecut în timpul unei pauze. Am sunat la Poliție imediat după ce am fost înștiințată despre producerea respectivului incident și am anunțat toate autoritățile cu atribuțiuni în domeniu. De patru ori s-a făcut prevenție la acea clasă, inclusiv cu polițiști. Iată care a fost rezultatul! Ce au învățat elevii în timpul orelor de prevenție!? Unii ne arată că nu mare lucru”, a declarat Coca Gavrișiu, directoarea colegiului din nordul Râmnicului.

„În opinia mea, cea mai bună rezolvare pentru acest fel de probleme nu vine nici de la profesori, nici de la părinți, nici de la poliție și nici măcar de la elevii care sunt predispuși să aibă asemenea altercații. Adevărata rezolvare ar veni de la modificarea Legii Educației Naționale. Dacă această lege s-ar modifica în sensul introducerii unor pedepse mult mai severe pentru asemenea tipuri de comportament, împreună cu posibilitatea ca părinții elevilor minori să poată fi sancționați pentru faptele elevilor, atunci numărul unor asemenea fapte s-a reduce foarte mult în toate școlile din această țară, nu numai la Liceul Pedagogic. Dar, cum în prezent legislația este foarte permisivă cu elevii care comit asemenea fapte… unii consideră că, la școală, pot face aproape tot ce doresc. De aceea, fac un apel la parlamentari, în primul rând către cei din județul nostru, să consulte corpurile profesorale din cât mai multe școli și să găsească modalități legale de sancționare mult mai severă a elevilor care comit asemenea acte de indisciplină”, a mai declarat directoarea Coca Gavrișiu.

PRECIZARE: Am încercat să obținem un punct de vedere și din partea părinților elevului agresat. Deocamdată nu am reușit. Îi rugăm să ne contacteze în cazul în care doresc să ne ofere un punct de vedere care să fie publicat pe site-ul nostru.
Aceeași rugăminte se îndreaptă și către părinții elevilor care și-au agresat colegul.

Ce spune Poliția Vâlcea despre incidentul de la CNI „Matei Basarab”?

„La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați, de către directorul unei unități de învățământ, din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu privire la faptul că, în urma unui conflict spontan izbucnit între doi elevi din ciclul gimnazial, aceștia s-ar fi agresat fizic reciproc. La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea s-au declanșat verificări de către polițiștii din cadrul Biroului de Siguranță Școlară în vederea stabilirii situației de fapt și aplicării măsurilor legale în consecință, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004R privind protecția și promovarea drepturilor copilului”, a anunțat IPJ Vâlcea cu privire la acest subiect.

You May Also Like