21 decembrie 2016

Decizia judecătorilor în cazul afaceristului vâlcean VIRGIL COVERCĂ…

Arestat preventiv în data de 13 octombrie 2016, omul de afaceri din Vâlcea, Virgil Covercă, a stat după gratii până în data de 7 decembrie 2016, atunci când magistraţii Tribunalului Argeş au decis să-l plaseze în arest la domiciliu. Aceeaşi hotărâre a fost luată şi în privinţa angajaţilor omului de afaceri Nicolae Eriţoiu – directorul firmei Forestcov şi Adriana Huidu – contabila şefă.

Omul de afaceri Virgil Covercă este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, tăiere de arbori, furt de arbori, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea şi dare de mită.

Iată decizia instanţei Tribunalului Argeş:

„În temeiul art. 237 alin.1 C.pr.pen. rap. la art.234 şi art.235 C.pr.pen., respinge ca nefondată propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – S.T.Piteşti , prin care s-a solicitat prelungirea duratei măsurii arestării preventive a inculpaţilor Covercă Virgil;Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana, în prezent toţi aflaţi în Arestul IPJ Vâlcea. În temeiul art.237 alin.2 rap. la art.242 alin.2 şi 8 C.pr.pen., înlocuieşte măsura arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu prevăzută de art. 218 C.p.p, faţă de inculpaţii Covercă Virgil, Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana , pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data 12.12.2016, până la data de 10.01.2017, inclusiv. Dispune punerea în libertate a inculpaţilor Covercă Virgil, Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana , dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. În baza art.221 alin.1 şi 2 C.p.p., pe timpul cât se află în arest la domiciliu , inculpaţii Covercă Virgil, Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana, vor respecta următoarele obligaţii : -să nu părăsească imobilul unde locuiesc efectiv, respectiv :inculpatul Covercă Virgil-imobilul situat în mun. Râmnicu-Vâlcea, str. Mărăşeşti, nr.8, jud. Vâlcea; inc.Eriţoiu Nicolae imobilul situat în comuna Frînceşti, sat Mănăileşti, judeţul Vâlcea; inc. Huidu Adriana –imobilul situat în comuna Nicolae Bălcescu, sat Rotărăşti, judeţul Vâlcea, fără permisiunea organului judiciar care a dispus această măsură sau în faţa căruia se află cauza; -să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară, sau a instanţei de judecată, ori de câte ori sunt chemaţi. -să nu se apropie de ceilalţi coinculpaţi , inclusiv de inc.Covercă Virgil, Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana, precum şi de inc.Pop Gheorghe, Jarjeas Marwan, Paţa Iancu, Covercă George Claudiu , Popescu Covercă Liviu, Anton Petre Daniel, Pop Dumitru, Râpă Mirel, Catrina Constantin , Sima Cristina, ,Emad Mohamed Mustafa Farh, Anton Ana-Larisa şi Covercă Gabriela-Ana, de martorii care urmează să fie audiaţi ori experţii care vor fi desemnaţi în cauză şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect pe nicio cale. În temeiul art.221 alin.4 C.pr.pen., atrage atenţia inculpaţilor Covercă Virgil, Eriţoiu Nicolae şi Huidu Adriana ,că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive. În temeiul art.275 alin.3 C.pr.penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”.

Povestea infracţiunilor comise de clanul Covercă…

Descinderile la locuinţele şi firma clanului Covercă, din localităţile Păuşeşti Otăsău şi Râmnicu Vâlcea, au avut loc în data de 12 octombrie 2016. Percheziţii în acelaşi dosar au mai avut loc şi în Argeş, Constanţa, Teleorman, Maramureş, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Alba, fiind vorba de o grupare infracţională ce îşi întinsese destul de mult „tentaculele”.

Procurorii DIICOT Piteşti au dezvăluit că începând cu anul 2011, omul de afaceri vâlcean Virgil Covercă, administrator firmei Forestcov SRL ce avea ca obiect principal tăierea şi rindeluirea lemnului, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni. La grupul infracţional organizat au aderat mai mulţi angajaţi ai societăţii comerciale administrate de către suspect, precum şi alte persoane ce au avut şi/sau au relaţii comerciale cu respectiva societate.

„S-a reţinut că în perioada 2014-2016, suspectul C.V. a coordonat activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional organizat, referitoare la tăierea fără drept de arbori, la sustragerea de material lemnos, la transportul, la primirea materialului lemnos, la prelucrarea materialului lemnos, la valorificarea materialului lemnos, la vânzarea utilajelor, a cherestelei, precum şi la însuşirea de sume de bani din gestiunea societăţii comerciale. Activităţile infracţionale au fost desfăşurate de către angajaţii societăţii sub coordonarea administratorului, în funcţie de activitatea pe care o desfăşurau în cadrul societăţii.

În cazul tăierilor ilegale, suspectul C.V. le trasa sarcini echipelor de exploatare în sensul ascunderii urmelor de tăiere ilegală (folosirea vopselei de culoare roşie ce trebuia aplicată pe alţi arbori, după ce arbori anterior semnaţi de către organele silvice erau tăiaţi, scoaterea cioatelor aferente arborilor tăiaţi ilegal). Ulterior lemnul era prelucrat în cadrul unei fabrici din judeţul Vâlcea şi apoi transportat  în Portul Constanţa pentru export către ţările arabe.

Din punct de vedere contabil, cheresteaua a fost subfacturată în cadrul unui circuit format din 4 societăţi comerciale, diferenţa de bani nefiscalizată fiind însuşită de către membrii grupului infracţional. De asemenea, anumite societăţi din cadrul circuitului economico-financiar au beneficiat şi de sume foarte mari, cu titlu de rambursări de T.V.A..

Prejudiciul cauzat numai pentru un an din perioada investigată, a fost stabilit la o valoare de aproximativ 4.000.000 de euro. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate în cauză au fost găsite şi ridicate  documente contabile, 5 laptopuri, 6 HDD-uri, suma de 362.335 lei, bijuterii din aur 100 de piese, 5 ceasuri din aur şi suma de  7600 euro” – susţin procurorii.

 

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.