Omul zilei: magistratul Bogdan Mateescu

crisu popescuMotto: ,,Prima datorie a omului este să fie drept!” (Voltaire)

Personajul numărul unu al zilei, în judeţul Vâlcea, este judecătorul Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea. Numele său a fost pe buzele tuturor celor care au aflat despre invalidarea lui Mircia Gutău. Fără să fie un personaj fără pată, pozând uneori inutil şi excesiv în Maximilien Robespierre, Mateescu a luat o decizie curajoasă. A invalidat mandatul câştigat de Mircia Gutău pe 5 iunie, atrăgându-şi înjurăturile unor politicieni şi jurnalişti care aveau vise feerice cu diagonala tricoloră pe pieptul unui ,,râmnicean iubit”, de două ori condamnat pentru fapte de corupţie. Câteva lucruri se clarifică după ziua de azi.

Probabil că recursul nu se va judeca în 24 de ore, aşa cum susţin susţinătorii lui Gutău, Consiliul Municipal trebuind să desemneze un primar interimar, până la decizia Tribunalului. Care va veni, în acest caz, abia în toamnă. Dar cum PSD şi PER au declarat că voi boicota şedinţa de constituire, este previzibilă o brambureală generală. În al doilea rând, nici un partid politic nu se află în spatele acestei decizii, cum s-a lăsat iniţial să se înţeleagă. Apoi, au venit atât de mult discutatele teorii ale conspiraţiei, cum că aşa – zisul Binom SRI – DNA i-a ordonat lui Mateescu (ofiţer acoperit, potrivit aceloraşi idei) să-l ,,execute” pe Gutău. O minimală aducere aminte ar dovedi că magistratul vâlcean este departe de asemenea jocuri. A nu se uita că este primul preşedinte de judecătorie din ţară care a început demersurile împotriva lui Cristian Dănileţ, pentru revocarea acestuia din CSM. Şi dacă tot se merge pe teoria că Mateescu este omul nu ştiu cărui Binom, acţiunea contra lui Dănileţ cum mai poate fi catalogată? Cristian Dănileţ era considerat un apropiat al structurilor de forţă ale României, iar presa naţională, potrivnică SRI şi DNA, l-au lipit pe acesta de cele două instituţii. Dacă ar fi fost influenţat pe ,,frecvenţa” serviciilor secrete, acţiunile lui Mateescu s-ar bate cap în cap. Dar cum SRI – ul a ajuns vina generală (în mintea unora) pentru tot ce se întâmplă în România, micuţa teorie conspiraţionistă ,,ţine” la ,,publicul ţintă”.

Puţine voci publice s-au gândit la faptul că Bogdan Mateescu a judecat trecând prin filtrul studiilor şi raţiunii sale. În definitiv, de ce n-ar fi aşa? Doar pentru că aceasta ar fi varianta cea mai simplă, iar fascinantele teorii ar rămâne goale de conţinut? În aşteptarea motivării deciziei, se poate ,,croşeta” oricât pe subiect.

 

loading...

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like