Cazan anunță promulgarea unei legi importante pentru digitalizarea României

Deputatul PNL Vâlcea Laurențiu Cazan a anunțat pe rețelele de socializare că președintele României, Klaus Iohannis, a Legea Cărții Electronice de Identitate. Acest proiect legislativ a fost îndelung susținut de parlamentarii liberali, Cazan fiind unul dintre cei care au muncit la ea. Redăm integral textul deputatului.

Legea privind Careta Electronică de Identitate a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis.

Legea promulgată, vineri 5 ianuarie 2024, de președintele Klaus Iohannis vizează implementarea la nivel național a noilor tipuri de acte de identitate – Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă.

Aceste acte sunt concepute pentru a îndeplini standardele de securitate europene, facilitând astfel libera circulație a cetățenilor străini în Uniunea Europeană. Legea modifică și completează reglementările existente legate de evidența persoanelor și introducerea cărților electronice de identitate.

Scopul acestei legi este de a asigura condiții tehnice mai eficiente și costuri reduse pentru cetățeni atunci când interacționează cu instituțiile statului pentru obținerea actelor de identitate. De asemenea, ea contribuie la dezvoltarea infrastructurii tehnologice necesare pentru accesul facil la serviciile de e-guvernare și e-business, prin utilizarea cărților electronice de identitate dotate cu autentificare și semnătură digitală.

De asemenea, legea precizează că documentele semnate electronic cu ajutorul unui certificat pentru semnătură electronică avansată sunt considerate a avea aceeași valabilitate juridică precum cele semnate manual (olograf).

Persoanele care nu doresc să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic. Această inițiativă reprezintă un pas important în modernizarea proceselor administrative și în promovarea digitalizării în România.

You May Also Like