Deputatul Oteșanu, interestă de educația și formarea adulților. Cifre proaste pentru România

Deputatul PSD Vâlcea Daniela Oteșanu a interpelat-o pe ministra Învățământului, Ligia Deca, în problema participării adulților la educație și formare. Oteșanu pleacă de la o realitate nefastă a cifrelor din 2022: România are cea mai redusă rată în acest domeniu din Uniunea Europeană. Alte date tehnice ale acestei probleme spionoase reies din întrebarea scrisă adresată de deputatul vâlcean ministrului, pe care o redăm mai jos integral. 

Stimată doamnă ministru, 

Având în vedere că România se clasează printre țările europene cu cea mai redusă rată de participare a adulților la educație și formare în 2022, cu o rată medie de 5,4%, conform datelor Eurostat, vă rog să-mi comunicați ce strategie și programe concrete veți implementa pentru a reduce acest decalaj astfel încât să se îmbunătățească perspectivele de carieră ale adulților pentru a se dezvolta pe plan personal și profesional și pentru a obține competențe transferabile. 

Așa cum știți participarea adulților la educație și formare reprezintă unul dintre indicatorii-cheie privind educația la nivelul Uniunii Europene, cu o rată-țintă de participare de minimum 47% în 2025. Totodată, învățarea în rândul adulților a fost identificată drept subiect prioritar al Spațiului european al educației pentru perioada 2021-2030. Rata de participare a adulților la educație și formare, pe regiuni în țara noastră: Macroregiunea 1 – 5,3%: Regiunea Nord-Vest – 7,7%, Centru – 2,5%; Macroregiunea 2 – 7,1%: Regiunea Nord-Est – 7,2%, Sud-Est – 6,9%; Macroregiunea 3 – 5,6%: Regiunea Sud-Muntenia – 6,1%, București-Ilfov – 5,1%; Macroregiunea 4 – 3,1%: Regiunea Sud-Vest Oltenia – 3%, Vest – 3,2%. 

Așadar în urma datelor prezentate vă rog să-mi transmiteți măsurile și termenele prevăzute pentru creșterea ratei de participare a adulților la educație și formare în vederea îmbunătățirii participării la învățarea pe tot parcursul vieții, a creșterii disponibilității oportunităților de învățare de înaltă calitate pentru adulți, a creării unor parcursuri de actualizare a competențelor, precum și a îmbunătățirii competențelor pedagogilor și ale altor categorii de personal din domeniul învățământului pentru adulți. 

Vă mulțumesc.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like