Examen pentru anvergura politică a lui Constantin Rădulescu

Primele săptămâni ale lunii ianuarie aduc Partidului Social Democrat (PSD) Vâlcea un examen politic greu. Vor avea sau nu vor avea pesediştii vâlceni un reprezentant important în structura guvernamentală? Dacă nici un vâlcean de la PSD nu va fi convocat pe o funcţie importantă în schema guvernamentală, înseamnă că PSD Vâlcea şi preşedintele său, Constantin Rădulescu, au o problemă. Când ne referim la ,,o funcţie importantă” nu o luăm în calcul pe cea de ministru, fiindcă este extrem de greu ca filialei vâlcene să i se dea o asemenea importanţă. Şi, pentru respectarea până la capăt a adevărului, se poate constata că PSD Vâlcea nu prea ,,plesneşte” de mari eminenţe în sectorul administrativ, astfel încât să poate avea un ministru. Dar măcar un ministru secretar de stat într-un minister – cheie, cu adevărat important pentru România, ar trebui să aibă. Dacă nu chiar doi sau trei. Fiindcă scorul PSD Vâlcea (deşi s-a simţit ajutorul din afara partidului, dat de Mircia Gutău) ar acredita asemenea numiri. Mai ales că, după ce Sorin Grindeanu a fost oficial propus de PSD pentru funcţia de premier, şeful PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, a declarat presei locale ca are o relaţie bună şi veche cu primul ministru desemnat. Pe cale de consecinţă, Rădulescu trebuie să îi propună lui Grindeanu doi – trei oameni numai buni pentru poziţii importante în guvern.

PSD Vâlcea are nevoie şi dreptul la funcţii cheie, nu periferice

Dacă preşedintele PSD Vâlcea, Constantin Rădulescu, se va mulţumi cu vreo două funcţii periferice în structura guvernamentală, povestea cu ,,avionul care zboară prea jos” se va repeta. În urmă cu câţiva ani Adrian Năstase spunea despre Ion Cîlea că este un avion care zboară prea jos, lăsând să se înţeleagă că, deşi munceşte mult şi consecvent, fostul şef al PSD Vâlcea n-are anvergură. Pentru lipsa de anvergură politică a lui Cîlea, PSD Vâlcea şi implicit judeţul, au fost ,,văduvite” de numirea unor persoane importante în guvern. Ne-am ales cu nişte funcţii periferice, care nici alea nu au adus vreun beneficiu judeţului. Doar nişte bani unor structuri de-a dreptul mafiote şi nişte ifose satisfăcute pentru unii politicieni sau pentru amantele lor. Prin comparaţie, în timpul guvernării liberale, PNL Vâlcea a reuşit să impună, la Bucureşti, oameni pe funcţii – cheie. Chiar dacă liberalii n-au avut ,,mână bună” la numirea Zvetlanei Preoteasa, Vâlcea s-a putut lăuda cu ministru secretar de stat la învăţământ preuniversitar. Sau cu Victor Giosan la Secretariatul General al Guvernului României. PSD Vâlcea se poate lăuda, în ultimii ani, ca un maxim al ,,realizărilor” cu numirea Cristianei Barbu pe funcţia de director, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Foarte puţin pentru o filială care a obţinut, mai tot timpul, scoruri bune şi foarte bune. Dacă Rădulescu nu va schimba această nefericită stare de fapt, va fi al doilea ,,avion” (chiar dacă de generaţie mai nouă) care zboară prea jos.

Lobby pe lângă ,,Sorin – fostul coleg de bancă, din Parlament”

Scorul foarte bun obţinut de PSD Vâlcea la alegerile parlamentare se datorează, într-o bună măsură, primarului Mircia Gutău. Desigur, acestuia i s-a plătit prin faptul că Eugen Neaţă a fost pus al patrulea pe lista de deputaţi, iar alegerile şi negocierile din timpul redistribuirii l-au trimis pe acesta la Palatul Parlamentului. Dar asta nu înseamnă că o eventuală funcţie importantă în structura guvernamentală să fie ocupată tot de un om de-al lui Gutău. O avea şi PSD Vâlcea specialişti în diverse domenii, care pot reprezenta cu cinste judeţul şi partidul. Totul ţine de puterea de convingere şi negociere, de lobby-ul pe care-l poate face Constantin Rădulescu pe lângă Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea. Mai ales că, repetăm ce-a spus Rădulescu, şeful CJ Vâlcea i se adresează pe numele mic premierului desemnat. Nu-i aşa!? Nu este destul să ,,le freci ridichea” liberalilor prin şedinţele de CJ Vâlcea şi să dai comunicate ample despre ce urmează să faci, ca să te numeşte adevărat lider politic. Examenul acesta îl poate face pe Rădulescu lider autentic. Dacă-l va promova, Vâlcea va avea numai de câştigat.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.