Ion Nicolae, de la dintele de aur la partidul AUR

Ion Nicolae e un pitoresc al politicii locale. N-a ratat niciun partid mai de Doamne – ajută, nicio încercare politică nouă creditată inițial cu șanse. A trecut pe la toate precum glonțul prin capul unui sinucigaș. Reprezentativ a fost în anii 2000, când PRM l-a făcut viceprimar la Râmnicu Vâlcea, iar PNL director la Inspectoratul de Stat în Construcții. Pe atunci, Nicolae era cel puțin exotic. Avea un dinte de aur care îi strălucea caraghios când apărea în fața camerelor de filmat (publicația Vocea Vâlcii i-a și consacrat o poreclă pe cât de răutăcioasă, pe atât de corectă – Dințișor). Avea unghia de la degetul mic lăsată crescută, probabil că se ajuta de ea în diverse probleme. Stârnea zâmbete. Alteori, când aduna destulă putere politică (pentru că are un asemenea talent) stârnea și înjurături. Cu timpul, omul nostru a evoluat. Unghia a fost tăiată la nivelul celorlalte, dintele de aur a dispărut, dar a apărut un Audi Q8, achitat cu banii jos, care a lăsat impresia unei atitudini foarte mercantile (ca să nu spunem altfel) în activitatea sa administrativă. Plecarea cu scandal din PNL i-a deschis apetitul pentru partidele mici pe care, așa cum am menționat, le-a luat la rând. Orice încercare politică la Vâlcea începea cu Ion Nicolae care, în primele zile ale respectivului partid, apărea la sediu. Argumentele sale cu care se lăuda de fiecare dată în fața noilor colegi erau experiența și banii. 

De câteva luni s-a pripășit la AUR. Aproape că era normal. Ar fi fost culmea ca AUR Vâlcea să nu fie bifat de recordmenul absolut al traseismului local. A repetat argumentele experienței și al banilor disponibili pentru campanie electorală. Experiența este, oarecum, reală. Adineauri povesteam cum și-a făcut Nicolae salbă la gât cu carnete de partid. Dar chestia asta nu înseamnă neapărat voturi. Ca și cum o doamnă trecută de prima tinerețe, dorind neapărat să se căsătorească, s-ar lăuda cu multiplele sale relații și aventuri. Argumentul banilor este și el oarecum fraudulos. Când nu mai ai nimic altceva de oferit, apelezi la minima rezistență a unei organizații recent construite care are, inevitabil, nevoie de finanțare. Ca și cum un bărbat trecut bine de prima tinerețe ar vrea să se însoare, dar vrea să-și mascheze toate defectele pe care le are cu bani. Finanțele date unui partid pentru campania electorală nu se traduc tot timpul în voturi. Dacă argumentele experiență și bani erau valide în cazul Ion Nicolae, s-ar fi văzut la celelalte partide pe la care a trecut și din care a plecat cu scandal, tocmai pentru că n-a realizat mare lucru. Atunci, de ce ar realiza la AUR?!

AUR Vâlcea este, cel puțin în prezent, o structură politică de mare potențial. La cum se prezintă politica națională și conform sondajelor, AUR poate obține la Vâlcea deputat, vicepreședinte al Consiliului Județean, viceprimar al Râmnicului, dar și foarte mulți consilieri locali și viceprimar în celelalte localități. Este foarte puțin probabil ca AUR să participe la guvernare din 2024, așa că funcțiile instituțiilor ce țin de guvern vor fi probabil inaccesibile membrilor AUR. Dar pentru funcțiile locale și județene AUR e o trambulină foarte bună. Nicolae a simțit miros de funcție publică și acționează. Pentru AUR, la fel ca pentru orice alt partid în afara PSD și PNL, e greu să se debaraseze de un om pur și simplu. Dar o eventuală apariție a acestui om pe orice listă n-ar mai fi aur, ci plumb de piciorul partidului.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like