România a început drumul către EURO 2024 cu punctaj maxim. Ce șanse avem la calificare și când jucăm următoarele partide?

În perioada 14 iunie – 14 iulie 2024 va avea loc EURO 2024, fiind ediția cu numărul 17 a Campionatului European de fotbal. Germania a fost aleasă țara gazdă, iar după turneul extins în mai multe locații în 2021, se revine la o singură națiune organizatoare. Reprezentativa pregătită de Hansi Flick este deja calificată la turneul final de vara viitoare, urmând ca alte 23 de naționale să își asigure biletele.

Printre echipele ce luptă pentru un loc la EURO 2024 se numără și România. Băieții lui Edi Iordănescu au început lansat această campanie de calificare, reușind să bifeze 2 victorii în primele 2 etape. Acum tricolorii sunt favoriți la poziția a doua și speră chiar la câștigarea grupei.

România, fără prezență la EURO din 2016

Ultima oară, reprezentativa României a reușit să evolueze la Campionatul European în 2016. Atunci, cu Anghel Iordănescu pe bancă, roș-galben-albaștrii remizau cu Elveția (scor 1-1), erau învinși greu de Franța (scor 1-2) și cedau în fața Albaniei (scor 0-1). Aceea a fost și ultima participare a României la un turneu final. 

La 8 ani distanță, tricolorii au șansa de a apărea din nou pe cea mai importantă scenă a Europei. Denis Alibec & co. se numără printre echipele favorite la calificare, conform cotelor afișate de casele de pariuri sportive. Reprezentativa României are o cotă de 4.75 pentru a câștiga grupa I de calificare, singura națională mai bine cotată fiind Elveția – cu o cotă de 1.31. A 3-a favorită pare să fie Israel, cu o cotă de 12.00 – fiind urmată de Kosovo, ce are o cotă de 20.00.

Evident, Belarus și Andorra au șanse infime de a se clasa pe prima poziție. Primele adversare ale României au primit o cotă de 1.000 respectiv 2.500.

Cea mai mare performanță din istoria naționalei la un Campionat European datează din anul 2000. Atunci tricolorii reușeau să ajungă în sferturile de finală, acolo unde se opreau după un eșec în fața reprezentativei Italiei, cu scorul de 0-2.

Victorii pe linie, însă cu emoții

Cel mai important aspect pentru Edi Iordănescu este faptul că a reușit să câștige primele 2 partide din preliminarii. Problema sa este însă jocul echipei. România nu a impresionat nici în Andorra, nici pe teren propriu cu Belarus. În aceste condiții, programul din iunie este unul care ar trebui să pună unele semne de întrebare. România o va întâlni pe Kosovo în deplasare pe 16 iunie, iar trei zile mai târziu se va deplasa în Elveția.

Debutul în preliminarii a avut loc pe 25 martie, pe Estadio Nacional din Andorra la Vella. În fața a 2.927 de suporteri, oaspeții s-au impus cu scorul de 2-0 – grație reușitelor lui Dennis Man și Denis Alibec. Vârful celor de la Farul Constanța marcase și în minutul 30, însă arbitrajul video a decis să anuleze reușita.

Din minutul 61 România a evoluat în superioritate numerică, după eliminarea lui M. Rebes, însă nu a reușit să își mărească avantajul pe tabela de marcaj. Pe 28 martie, elevii lui Edi s-au întors în țară, pentru duelul cu Belarus din runda secundă. A fost o primă repriză excelentă, deschisă de reușita lui Nicolae Stanciu din lovitură liberă. Dupa doar 2 minute, fundașul central al celor de la CFR Cluj – Andrei Burcă – a majorat diferența pe tabelă.

După pauză însă, s-a produs un scurtcircuit în angrenajul echipei. Dobre, Octavian Popescu, Marius Marin și Florin Tănase nu au adus nimic nou, iar pe fază ofensivă România a fost inexistentă. Mai mult decât atât, Morozov a redus din diferență pentru bieloruși, în minutul 86.

Din fericire pentru tricolori, Belarus nu a avut forța necesară pentru a mai forța și golul 2. La finalul partidei, selecționerul Edi Iordănescu s-a declarat – pe bună dreptate – nemulțumit de echipa sa:

„Vreau să felicit echipa și să mulțumesc publicului. Am obținut victoria, avem 6 puncte, ceea ce ne-am propus. Hai să vorbim despre lucrurile pozitive. Avem 6 puncte, obiectiv îndeplinit. Dacă analizăm, jocul a fost superior rezultatului.

Am avut o primă repriză foarte bună, iar în a doua repriză am avut situații și ocazii. Puteam face 3-0. La prima ocazie am luat gol. Suferim. Din păcate, nu știm să omorâm jocul. Dacă făceam 3-0, vorbeam mai relaxați acum.”

Când jucăm următoarele partide?

Următoarea rundă din preliminarii ne aduce cele mai dificile partide. Ambele în deplasare, cu cei mai dificili adversari. Iată programul:

  • 16 iunie – Kosovo vs. România
  • 19 iunie – Elveția vs. România

You May Also Like