RĂZBOI la ALUNU între CET şi PRIMĂRIE. Cine va plăti despăgubirile?

 

Se anunţă un război crunt între Primăria Alunu şi CET Govora (societate care are în proprietate Exploatarea Minieră Berbeşti), iar toată povestea se întârte în jurul unor despăgubiri pe care ar trebui să le primească cetăţenii din Alunu care sunt afectaţi de alunecarea haldei de steril din Cariera Berbeşti Vest.

La şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, administratorul special al CET Govora, Ştefan Prală, a făcut o declaraţie extrem de interesantă, voalat afirmând că responsabilitatea despăgubirilor ar trebui să cadă în spatele Primăriei Alunu, pentru că terenul le aparţine acum.

„Această haldă de steril a fost construită în anul 1983, în afara ariei de exploatare minieră, conform proiectelor de la vremea respectivă. Halda a suferit modificări de-a lungul timpului din cauza precipitaţiilor, în anul 1997 fiind cea mai grav afectată zonă şi în anul 2003. Din anul 2004 până în 2008 s-a făcut împădurire pe 10 hectare, s-a predat această suprafaţă de teren în anul 2008 Primăriei Alunu, cu termen de garanţie 4 ani. A ieşit din garanţie în anul 2012. Această haldă de steril aparţine astăzi, în mare parte, Primăriei Alunu şi a fost afectată atât Primăria Alunu, cât şi Exploatarea Minieră Alunu. Specialiştii vor face evaluarea privind cauzele şi modul în care se vor despăgubi atât familiile afectate, cât şi ceilalţi păgubiţi” – a declarat Ştefan Prală.

Numai că, edilul din Alunu, Cristian Birăruţi, nu este de acord cu afirmaţiile lui Prală şi susţine că alunecarea de teren a plecat din halda de sus, haldă ce încă aparţine Minierei Berbeşti şi care, pur şi simplu, a făcut praf pădurea de salcâmi de aparţine Primăriei.

„Domnul Prală să nu mai spună minciuni. Alunecarea a plecat de sus din halda Minierei. Dacă nu mă credeţi, puteţi întreba oamenii din zonă care ştiu acest lucru. Deci, alunecarea a plecat de sus şi a făcut praf această pădure de salcâmi pe care Miniera ne-a predat-o în 2008. Ei sunt vinovaţi de tot ce s-a întâmplat” – ne-a declarat primarul din Alunu.

 

foto primar Alunu (foto stanga): Râmnicu Vâlcea Week

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.