FOTO-VIDEO. Protocol între SJU Vâlcea și Centrul de Transplant Hepatic București

Managerul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, dr. Dan Ponoran, a reușit un lucru extraordinar. El i-a convins pe specialiștii chirurgi de la Centrul de Transplant Hepatic Spitalul Sf. Maria București să semneze un protocol de colaborare cu SJU Vâlcea, astfel încât vâlcenii care au nevoie de un nou ficat să poată fi înscriși pe lista de așteptare și, în funcție de compatibilitate, să se realizeze transplantul cu prioritate. Cert este că, prin semnarea acestui protocol, pacienții din Vâlcea vor avea întâietate pentru transplant hepatic.

„Ne aflăm într-un moment istoric pentru Spitalul Județean Vâlcea. Am semnat un protocol de colaborare cu Spitalul Sf. Maria din București care-i privește pe pacienții care vor necesita transplant hepatic. E o nouă mână de ajutor pe care Spitalul Sf. Maria ne-o întinde, pentru că am mai avut un protocol de colaborare când am avut acreditarea spitalului, prin anul 2015. De această dată, așa cum spuneam, pacienții internați la SJU Vâlcea, la gastroenterologie medicală, vor beneficia de serviciile specialiștilor de la Sf. Maria. Medicii noștri vor ține în continuu legătura cu medicii de la București și sperăm ca în acest mod să reușim să salvăm cât mai mulți pacienți din Vâlcea” – a spus managerul SJU Vâlcea, dr. Dan Ponoran.

„Pacienții sunt egali, nu conteaza naționalitatea, originea sau sexul, ci doar partea medicală”

Prezent la semnarea protocolului dintre Spitalul Județean de Urgență Vâlcea și Centrul de Transplant Hepatic Spitalul Sf. Maria București a fost renumitul chirurg Narcis Copcă (manager al Spitalului Sf. Maria București), dar și echipa de medici specialiști din Capitală. Pentru a se face bine înțeles de la început, pentru a arăta că-și respectă meseria și a pentru a înlătura orice fel de suspiciune cu privire la modul de selecție a pacienților, prof. dr. Copcă a precizat că toți bolnavii sunt egali și vor fi selecționați strict din punct de vedere medical și în funcție de compatibilitatea cu donatorul.

„E o mare bucurie să fiu alături de dvs. Rațiunile sunt puternice și sentimentale față de conducerea Spitalului Județean Vâlcea, față de medicii de aici, dar și față de oraș și de județ. Faptul că un manager de spital se ocupă de a completa paleta de servicii oferită pacienților vâlceni prin astfel de colaborări este un lucru foarte bun. Vine în sprijinul pacientului vâlcean ce accesează serviciile de sănătate de la Spitalul Județean. La București avem experiența a 5 ani de transplant hepatic, o echipă individualizată. Practic un pacient cu ciroză hepatică sau cu hepatocarcinom va putea fi înscis într-o listă pentru transplant hepatic, după ce noi vom face evaluarea în baza acestui protocol. Lista de așteptare a Spitalului Clinic Sf. Maria din București este suficient de serioasă și de corectă pentru a putea fi completată cu pacienți de la Vâlcea. Pacienții sunt egali, nu conteaza naționalitatea, originea sau sexul, ci doar partea medicală. Așadar, noi ne punem la dispoziția vâlcenilor pentru a realiza în condiții bune, chirurgicale și post transplant, operațiunea aceasta de transplant hepatic. Putem vorbi ulterior și despre pneumologii interesați care să trimită pacienți pentru transplant pulmonar” – a declarat prof. dr. Narcis Copcă.

Video: jurnalvalcean.ro

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like