DECLARAŢIE: Reacţia primarului Gutău după ce decizia de condamnare a sa a fost desfiinţată

Condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a primit azi, 3 aprilie 2018, o veste bună de la aceeasi instanţă judiciară supremă, o veste care-i dă speranţe că se va face dreptate în dosarul în care a fost acuzat de luare de mită.

Completul 3 penal al Înaltei Curţi, format din judecătoarele Rodica Cosma, Simona Cristina Nenita și Anca Mădălina Alexandrescu, a admis azi cererea de revizuire formulată de primarul Gutău, după ce CEDO a stabilit că edilului râmnicean i-au fost încălcate drepturile în instanţă. Ca urmare, decizia de condamnare a sa a fost desfiinţată, iar procesul se va rejudeca în faza de recurs, pentru care s-a stabilit termenul de 14 mai 2018. După cum bine se ştie, fosta şefă a ÎCCJ, Livia Stanciu, l-a condamnat pe Gutău, în data de 27 ianuarie 2010, la închisoare cu executare, după ce primarul Râmnicului fusese achitat deoarece „fapta nu există”, atât la fond, cât și la recurs. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

„Greu de spus ce sentiment mă încearcă dupa 12 ani de umilinţă. Încerc sa fiu temperat, îi mulţumesc lui Dumnezeu că am ajuns la aceasta faza, în care ÎCCJ să caseze soluţia de condamnare. Se judecă la Curtea Supremă şi rămân valabile soluţiile de achitare, ceea ce mă face să văd că sunt judecători care judecă după lege. Sunt convins că voi primi achitare pentru că nu se poate să nu existe nicio probă la dosar, nici măcar o înregistrare telefonică în care să fiu implicat. (…) Am spus „Nu” şi am ridicat mâna în sus. Au spus că e adevărat că am spus nu, dar că am făcut un semn cu mâna dreaptă că da. Ce au mai spus ei e că la plecarea denunţătorului i-am răspuns la salut cu „v-am pupat”. Şi îmi spun că între mine şi denunţător e un grad de apropiere (…) E ceva greu de imaginat. Am reusit să trec prin momentele grele, dar cel mai tare m-a durut umilinţa soţiei mele, care a fost de 108 ori la mine în închisoare şi umilinţa de a sta la poartă. (…) Sunt imagini greu de imaginat. Norocul meu a fost că am o familie extraordinară. Au fost alături de mine şi acest lucru mi-a dat putere să înving” – a declarat primarul Mircia Gutău la la o televiziune centrală.

foto: Nicoleta Ene

You May Also Like