DEZASTRU: Prefectul Costea a lăsat primăriile din Vâlcea fără bani

Criza se adânceşte în administraţia publică locală din judeţul Vâlcea. Unităţile Administrativ Teritoriale, în speţă primăriile, sunt văduvite momentan de sume de bani importante pentru dezvoltarea localităţilor, după ce prefectul de Vâlcea, liberalul Tiberiu Costea, a atacat în instanţa contenciosului administrativ hotărârea CJ de repartizare a fondurilor. Surprinzător sau nu, azi, 15 mai 2020, Tribunalul Vâlcea a admis anularea actului administrativ, iar multe dintre primării sunt acum în prag de colaps financiar. Decizia nu este definitivă, urmând a fi atacată cu recurs.

Prefectul Județului Vâlcea a solicitat Tribunalului Vâlcea anularea Hotărârii Consiliului Județean Vâlcea nr.46 din data de 18 februarie 2020 privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 27.316 mii lei din fondul la dispoziția Consiliului Județean Vâlcea, constituit potrivit prevederilor art.6 alin.(1), lit.c) din Legea nr. 5/2020 a bugetului de stat pe anul 2020, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare, pe care unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în mod justificat, nu le pot finanţa din veniturile proprii, inclusiv din impozitul pe venit şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2020.

În data de 15.05.2020 Tribunalul Vâlcea a admis cererea și a dispus anularea actului administrativ atacat.

Motivul principal pentru care s-a formulat cererea a fost acela că actul administrativ adoptat a fost insuficient motivat, prin nedetalierea criterilor aplicate în distribuirea sumelor de bani repartizate.

Așa cum am arătat pe larg și în apărările formulate în această cauză, suntem în situaţia în care Legea bugetului de stat pe anul 2020 nu prevede criterii sau formule de calcul de urmat pentru repartizarea sumei ce a făcut obiectul acestui act administrativ.

Prin urmare, modalitatea de repartizare a rămas la aprecierea consiliilor județene, care dețin un drept constituțional de apreciere administrativă autonomă asupra oportunității luării deciziilor.

Raportat la soluția pronunțată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr.859/90/2020, Consiliul Județean Vâlcea va declara și formula recurs împotriva hotărârii judecătorești. Recursul suspendă executarea acesteia și se va judeca de urgență” – se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Vâlcea.

Dacă hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea de repartizare a sumelor este considerată nelegală sau imorală, oare ultima alocare a Guvernului PNL pentru primăriile din Vâlcea cum poate fi catalogată? Pentru cei care nu ştiu, Guvernul României a alocat recent unor primării din judeţul nostru sume ridicole de 7.000 de lei, iar din totalul necesarului comunicat de UAT-uri nu s-a dat mai mult de 7-8%.

Claudia Stanciu

O poti contacta pe Claudia Stanciu la adresa de e-mail: claudia_stanciu22@yahoo.com

You May Also Like