Motto de 100 de ani: „Vrei să trăiești un secol? Mută-te la noi!”

Vâlcea este județul din România în care speranța de viață depășește 81 de ani, fiind singurul județ din țară în care acest indicator depășește „borna” 80 de ani. Bucureștiul se află pe locul al doilea, cu o speranță de viață de 78 de ani. Deci, rețineți, Vâlcea, de pe primul loc, are o speranță de viață cu peste trei ani mai mare decât are Bucureștiul, care este pe locul al doilea. Este o diferență enormă, dacă ne raportăm la faptul că între București și Tulcea (adică locurile al doilea, respectiv ultimul – 42 din clasamentul național) diferanța speranței de viață este de cinci ani (tulcenii trăind în medie 73 de ani, adică vreo opt ani mai puțin decât vâlcenii).

Vâlcea este, așadar, lider detașat în acest clasament al speranței de viață! Însă poate unii vă întrebați și care este localitatea din Vâlcea în care oamenii au o longevitate foarte mare. Ei bine, una dintre aceste localități este Galicea. Comuna din stânga Oltului are și în acest moment câteva persoane care depășesc vârsta de o sută de ani. Tot în Galicea trăiește și cel mai vârstnic locuitor din România. Este vorba despre veteranul Ilie Ciocan din satul Bratia Vale, născut în data de 28 mai 1913. Cu voia lui Dumnezeu, peste mai puțin de două luni, Ilie Ciocan va împlini incredibila vârstă de 111 ani! Ca situare în timp, Ilie Ciocan s-a născut la un an și șase săptămâni după scufundarea Titanicului, pe vremea în care Carol I încă era Regele României, iar Primul Război Mondial nu începuse.

Deși are o populație relativ scăzută (3.300 de locuitori la recensământul din 2021), Galicea a avut, până în urmă cu doi ani, alți doi veterani de război în viață.

Cu aceste date care fac din Galicea o adevărată campioană a longevității locuitorilor ei nu trebuie să ne mire că, pe 27 martie, încă o localnică a depășit vârsta de o sută de ani. Victoria Ciucă, numită Tanti Torica de către cei care o cunosc, a fost premiată de către primarul Florin Mărăcine în numele Primăriei Galicea și al Consiliului Local Galicea.

Noi îi recomandăm primarului Mărăcine și consilierilor locali să se gândească la un slogan/motto pentru atragerea populației în frumoasa localitate din stânga Oltului. Poate ar fi potrivit un mesaj care să sune așa: „Vrei să trăiești o sută de ani? Mută-te la noi”.

„La mulți ani cu sănătate, doamna Ciuca Victoria, cu prilejul împlinirii unui secol de viață. Tanti Torica, așa cum o știu de mic copil, o femeie blândă, un om bun, a împlinit o sută de ani! Am luat inițiativa premierii cu 5.000 lei, împreună cu membrii Consiliului Local, pentru toate persoanele care împlinesc 100 ani! Mi-aș dori să avem cât mai multe persoane centenare în comuna noastră”, a declarat Florin Mărăcine, primarul comunei Galicea.

You May Also Like