Reprezentanţii Ministerului Economiei vor veni la Vâlcea pentru prezentarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Conform unor surse oficiale, reprezentanţii Ministerului Economiei vor veni la Vâlcea pentru o dezbatere publică pe tema construirii Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI). La dezbatere vor fi invitaţi reprezentanţii administraţiei publice locale, oameni de afaceri, parlamentari vâlceni şi mass – media locală. FSDI este cheia de boltă a guvernării PSD – ALDE. Promis din timpul campaniei electorale, Fondul se vrea punctul de plecare spre revigorarea economiei româneşti. Guvernul Sorin Grindeanu promite strângerea a 10 miliarde de euro într-un fond, bani care vor fi repartizaţi, timp de patru ani, după cum urmează: 3,5 miliarde de euro în sănătate (construirea a opt spitale regionale şi un mare spital republican), 3 miliarde pentru infrastructura rutieră (autostrăzi) şi feroviară; la acest capitol intră în calcul autostrăzile care nu pot fi începute pe fonduri europene, conform bugetului european 2013 – 2020, iar alte 3,5 miliarde vor fi investite în capitalizarea companiilor de stat (Navrom, Tarom, Şantierul Naval Constanţa, CEC, NuclearElectrica ş.a). Bani daţi pentru capitalizare vor fi folosiţi la extinderea activităţilor deja existente, dar şi la modernizarea capacităţilor existente: flote de avioane şi vase, garnituri de trenuri etc. Tot la acest ultim capitol intră şi redezvoltarea industriei de armament, domeniu în care România are expertiză şi tradiţie.

Cum se va constitui FSDI
Potrivit programului de guvernare, fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale companiilor de stat aflate pe profit precum şi de veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Deşi bugetul de stat se va diminua iniţial cu 2,6 mld. lei, bani care nu se vor mai încasa din dividendele companiilor de stat, datorită activităţii economice puternice a FSDI, se vor încasa la buget sume din taxe şi impozite de aproximativ 9 mld. lei. În acest fel, în 2020, surplusul anual adus la bugetul de stat de către FSDI va fi de cel puţin 6 mld. lei, anticipează programul de guvernare. Scopul principal al fondului va fi dezvoltarea sau construirea de la zero a afacerilor în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.