„Bomba ecologică” din Râmnicu Vâlcea, patronată de SC Urban, explodează o dată la două luni

Nu a durat decât două luni până la repetarea episodului din 30 noiembrie. Gunoaiele depozitate spre sortare (după cum susține conducerea SC Urban) în sudul municipiului Râmnicu Vâlcea au luat foc pe 1 februarie. Motivul confirmat de ISU Vâlcea este, la fel ca data trecută, autoaprinderea. Așa cum am scris și arătat în repetate rânduri, curtea fostului sediu al Comat, din cartierul Stolniceni – Râmnicu Vâlcea s-a transformat într-un ilegal depozit de gunoi, patronat de SC Urban. O adevărată ,,bombă ecologică” în municipiul capitală de județ, sub ochii neputincioși ai Prefecturii și Gărzii de Mediu, două instituții care dau amenzi prea ,,blânde” pentru o dramă ecologică atât de mare. Redăm comunicatul ISU Vâlcea, referitor la recentul incendiu, în integralitate:

,,Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea au intervenit in data de 01.02.2019 la ora 23.05, în localitatea Rm. Vâlcea , pe str. Stolniceni, la o stație de sortare a deșuerilor aparținând societății care se ocupa cu colectarea deșeurilor menajere din Râmnicu Valcea, pentru stingerea unui incendiu la deșeuri din materiale plastice și hârtie, depozitate în aer liber în vederea reciclării. Incendiul se manifesta pe o suprafață de cca. 10 mp și o adâncime de 2-3 m. în 3 focare. La fața locului au fost chemați și reprezentantii Gărzii de de Mediu Vâlcea pentru evaluarea consecințelor din punct de vedere al protecției mediului. După aproximativ o oră pompierii au reușit să stingă incendiul. La fața locului au rămas in supraveghere angajații societății cu o autocisternă de 8 mc. de apă și o linie de furtun pentru refularea apei. Cauza care a dus la producerea incendiului urmează să se stabilească în perioada imediat urmatoare

Ulterior emiterii acestui comunicat, tot ISU Vâlcea a transmis cauza oficială a incendiului: autoaprinderea. Rezultă că deşeurile erau demult depozitate acolo, nu aşa cum susţine Urban SA, că acestea sunt doar sortate, nu depozitate. Gazul metan care este motivul autoaprinderii apare în timp, nu în câteva zile câte sunt necesare procesului de sortare.  Riscul incendiilor este unul din motivele pentru care depozitele neconforme nu mai primesc autorizaţie de funcţionare. Gropile ecologice sunt prevăzute cu instalaţii de captare a gazului metan. În lipsa acestor instalaţii, riscul incendiilor este foarte mare. Cine răspunde pentru continua poluare a aerului provocată de un depozit neconform fără autorizaţie? Dar pentru ,,agresarea” mediului înconjurător de fumul provocat de incendiu? Răspunsurile sunt în continuare la Prefectură, Garda de Mediu, dar şi la alte instituţii ale statului.

,,Voi face și un apel public către instituțiile abilitate. Nu știu ce face Garda de Mediu pentru că în această situația s-au făcut zeci de sesizări. Situația nu mai poate fi tolerată, dar Primănia nu are nicio pârghie legală care să rezolve problema. Pot doar să fac apeluri publice pentru că este vorba de municipiul pe care-l conduc și prin votul oamenilor nemulțumiți de ce se întâmplă la Stolniceni” – a declarat primarul Mircia Gutău.

În timpul incendiului, dar și în prezent, prefectul Florian Marin se află în concediu, drept pentru care am apelat la părerea subprefectului Aurora Gherghina: ,,Mai mult decât a spus ISU n-aș putea să vă spun. O să solicit Gărzii de Mediu să emită un comunicat explicativ zilele viitoare.”

Comisarul – șef al Gărzii de Mediu Vâlcea, Monica Fusescu, nu a fost de găsit la telefon, oricâte apeluri a primit. Cel mai probabil, instituția pe care o conduce va amenda SC Urban cu câteva sute de milioane de lei vechi, iar societatea în cauză va ataca măsura în instanță. Și va continua să depoziteze ilegal gunoi în Râmnicu Vâlcea, atacând prin interpuși de presă administrația municipiului și județului.  

foto: arhivă

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like