Grave neconcordanţe financiare în operaţiunea de stingerea a incendiului de la Măldăreşti – Vâlcea

Situaţia deosebit de delicată de la groapa de gunoi din Măldăreşti continuă. După ce SC Sacomet (administratorul gropii) a predat printr-un proces verbal de predare primite, rampa către Primăria Măldăreşti, aceasta din urmă a încheiat un contract cu Hidroconstrucţia pentru stingerea incendiului. Aşa cum am mai amintit, conform unui studiu profesionist cerut de primărie şi realizat de SC Cepromin Deva, costurile stingerii incendiului de la groapa de gunoi s-ar ridica la 1,2 milioane de lei. În baza acestui studiu Guvernul României a alocat exact această sumă, pe situaţii de urgenţă, Primăriei Măldăreşti.

SC Hidroconstrucţia a primit contractul de stingere a gropii de gunoi nu în urma unei licitaţii publice, pentru că situaţia de urgenţă impunea ,,maximă celeritate”. Valoarea iniţială a contractului a fost de aproximativ 500.000 de lei. Pentru că Hidroconstrucţia nu a stins incendiul în 30 de zile, aşa cum prevederea procesul verbal de predare primire a administrării gropii, dintre primărie şi Sacomet, actuala stare de fapt s-a prelungit. S-a semnat un nou proces verbal care nu mai are limită de timp, Sacomet predând administrarea gropii până la stingerea focului. Primăria a mai alocat aproximativ 100.000 de lei, printr-un act adiţional la contractului iniţial, celor de la Hidroconstrucţia, ajungându-se astfel la 600.000 de lei. Adică abia la jumătate din suma pe care proiectantul din Deva, SC Cepromin, o indicase ca fiind necesară pentru stingerea incendiului. Rămâne întrebarea de le contractul a fost atribuit pe jumătate din suma considerată necesară? Ce se va face cu restul de 600.000 de lei?!

Primarul promite că focul va fi stins până la finalul anului

Primarul liberal Ion Bociog susţine că incendiul va fi stins până la finalul anului. ,,Cei de la Hidroconstrucţia ne-au spus că 70% din focare sunt stinse. Conform spuselor lor, au existat focare şi la 30 de metri adâncime, de-aia a fost atât de greu de rezolvat. Am prelungit, într-adevăr, perioada în care noi gestionăm groapa şi am alocat încă aproximativ 100.000 de lei către Hidroconstrucţia, dar până la finalul anului incendiul va fi stins” a declarat primarul localităţii Măldăreşti, Ion Bociog. Surse din zonă afirmă că Hidroconstrucţia, deşi şi-a luat angajamentul că va stinge focul, a apelat la ajutorul unei societăţi din Lăpuşata, care i-a devenit subcontractant. Aceleaşi surse indică faptul că societatea în cauză a adus în zonă doua autobasculante şi un cilindru compactor pentru repararea drumului de acces, fapt confirmat în parte chiar de administratorul societăţii. ,,Da, într-adevăr, ducem acolo piatră spartă, dar am închiriat un singur utilaj. Se încearcă repararea drumului de acces, nu crearea altuia” a spus Cosmin Călbărău, patronul firmei subcontractante. Dar dacă tot a primit banii în regim de urgenţă, adică fără licitaţie publică, de ce are nevoie Hidroconstrucţia de subcontractanţi? Ditamai ,,mastodontul” economic stă în utilajele unei micuţe firme din Lăpuşata? Şi când a cerut contractul, se prezumă că avea toată infrastructura necesară unei asemenea lucrări. Deci, ce nevoie are de o utilajele unei mici societăţi?

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like