Nici șoferii cu vârste sub 18 ani nu au scăpat de primele controale pe care polițiștii vâlceni le-au desfășurat cu „Aplicația Schengen”

De la 31 martie 2024, România a devenit (parțial) țară membră a Spațiului Schengen, cu frontierele maritime și aeriene. Exact aceleași măsuri sunt valabile începând de azi-noapte și în Bulgaria.

Tot de azi-noapte, polițiștii din întreaga țară au avut posibilitatea de a verifica documentele șoferilor din traficul rutier cu un nou sistem (sistemul este destinat verificării documentelor de identitate). Prin utilizarea de dispozitive mobile de tip tabletă sau telefon mobil, se realizează o scanare a documentului prezentat de persoana verificată (carte de identitate, pașaport), aplicația e-DAC comparând în timp real datele prezentate cu cele existente atât în bazele de date ce aparțin autorităților române, cât și cele ce țin de Spațiul Schengen.

Polițiștii vâlceni au ieșit și ei în zonele de competență și au verificat numeroși șoferi. Nu au scăpat de vigilența polițiștilor nici măcar șoferii care conduc mașini destinate persoanelor sub 18 ani. Așa cum este cazul șoferului care a fost oprit pentru control de rutină, în cartierul Ostroveni din Râmnicu Vâlcea, în timp ce conducea mașina portocalie (destinată șoferilor cu vârsta sub 18 ani), după cum se vede din imaginile pe care reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea le-au transmis presei.

Oricum, (inclusiv în urma testărilor cu etilotest și drugtest) această primă acțiune desfășurată de când România este țară membră a Spațiului Schengen s-a soldat cu mai puține rezultate nedorite. Ceva probleme cu șoferi prinși la volan sub influența alcoolului au fost constatate în Bălcești și Brezoi.

Ce este aplicația e-DAC?

„Aplicația este rapidă și eficientă, scurtând semnificativ timpul de verificare al persoanelor și oferă, în timp real, informații relevante, de interes operativ, pentru personalul Ministerului Afacerilor Interne. În condițiile în care cel verificat figurează cu anumite interdicții, de exemplu, pot fi persoane care sunt urmărite judiciar sau persoane care sunt date dispărute, sunt urmate procedurile legale stabilite pentru fiecare situație în parte. În lipsa unui document de identificare, informațiile se pot introduce și manual, rezultatul fiind afișat cu aceeași rapiditate. Noua aplicație va fi folosită atât în activitățile curente, cât și în punctele de acces din instituții și la ghișeele destinate publicului. Subliniem că datele personale care sunt afișate pe aceste dispozitive beneficiază de toată protecția oferită de aplicațiile utilizate de instituțiile abilitate. Persoanelor legitimate le-au fost oferite explicații cu privire la noul mod de lucru al personalului Ministerului Afacerilor Interne. Așadar, în cadrul activităților polițienești din noaptea de 30/31 martie 2024, elementul de noutate a fost acela că, pentru verificarea persoanelor, polițiștii vâlceni au utilizat aplicația eDAC, instalată pe terminalele mobile de tip și tabletă sau telefon. În acest context, în noaptea de 30/31 martie 2024 polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea au desfășurat o acțiune, pe raza întregului județ, pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică și rutieră”, a anunțat IPJ Vâlcea.

You May Also Like