OFICIAL: Și mai mulți vâlceni suferă de diabet zaharat

Într-o recentă întâlnire a Colegiului Prefectural, Lorena Mărgăritescu (foto), director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Vâlcea, a prezentat informații referitoare la activitatea acestei instituții în anul 2023.

Din informarea oferită de către reprezentanta Direcției Județene de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, ne-au atras atenția informațiile oficiale și certificate care atestă faptul că o creștere procentuală mare (chiar cea mai mare!) din anul 2023, spre comparație cu anii anteriori, s-a înregistrat la numărul vâlcenilor diagnosticați cu diabet zaharat. Spre exemplu, în 2023, comparativ cu anul 2022, procentul vâlcenilor înregistrați ca suferind de diabet zaharat a crescut cu 6,53%. Însă, dacă este să comparăm anul 2023 cu anul 2020, acest procent a crescut cu peste 10%! Sunt procente alarmant de ridicate, în Vâlcea existând acum câteva mii de persoane diagnosticate (și luate în evidență) ca fiind bolnave de diabet. Pe lângă alți factori, aceste statistici (deloc bune) se explică și prin faptul că populația județului (ca medie) este tot mai îmbătrânită și, deci, mai predispusă la diferite afecțiuni, printre care și diabetul!

„Comparativ cu anul 2020, se remarcă creșteri de peste 10% ale numărului de bolnavi dispensarizați la: diabet zaharat, tumori, BPOC, boli cerebrovasculare și tulburări mintale. Numărul bolnavilor dispensarizați pentru: diabet zaharat, tulburari mintale, cardiopatie ischemică, boli cerebrovasculare, BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică) a crescut în anul 2023 față de anul 2022 și, mai cu seamă față de 2020, începutul pandemiei”, se arată în statistica întocmită de DSP Vâlcea.
În ceea ce privește programul național de vaccinare la nivelul județului Vâlcea, Lorena Mărgăritescu a anunțat că a continuat protejarea sănătăţii populaţiei împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare la vârstele prevăzute în calendarul naţional de vaccinare și grupelor populaționale la risc.

You May Also Like