14 iunie 2024

ȘAPTE ANI de la plecarea la Domnul a Părintelui Arhimandrit dr. Chesarie Gheorghescu

Astăzi, 14 iunie 2024, se împlinesc șapte ani de când Părintele Arhimandrit dr. Chesarie Gheorghescu (12 martie 1929 – 14 iunie 2017) s-a înălțat la Domnul. Părintele a slujit la Mănăstirea dintr-un Lemn (comuna Frâncești) până în cele din urmă clipe ale vieții, găsindu-și liniștea deplină după trecerea la Domnul.

Pe 16 iunie 2017, la slujba de priveghi a Părintelui, a fost prezentă o delegație a Patriarhiei Române, formată din Preasfințiții Părinți Timotei Prahoveanul și Ieronim Sinaitul, vicari patriarhali, pentru a-i aduce ultimul omagiu, ca semn de recunoștință pentru tot ce a însemnat Părintele Chesarie în Biserica strămoșească, pentru Teologia și monahismul românesc.

Slujba de înmormântare a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, în prezența întregului sobor de maici și surori, a multor stareți și starețe, monahi și monahii, a peste 50 de preoți și a mulțimii fiilor săi duhovnicești, care l-au petrecut cu mult respect și tristețe pe ultimul său drum. La finalul slujbei de înmormântare s-a citit Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind evidențiate calitățile sale de „preot misionar, harnic și apărător al tradițiilor monahale ortodoxe românești, o personalitate deosebită, culturală și duhovnicească, Părintele Arhimandrit Chesarie rămâne o pildă vie de dăruire pentru Biserica noastră”.

După plecarea la Domnul a Preacuviosului Chesarie, din inițiativa Părintelui Nicolae Bădărău, preot paroh la Biserica „Sfânta Paraschiva” din Vaslui și nepot al vrednicului Arhimandrit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a hotărât ca această casă în care a locuit 42 de ani, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, să devină „Casa memorială Arhim. Dr. Chesarie Gheorghescu”. Ea a fost amenajată ca un mic muzeu care oferă imaginea valorii spirituale și culturale a personalității Părintelui Chesarie. Pe peretele din fața Casei memoriale a fost amplasat un tablou cu chipul său, lucrat din infuzie de sticlă și o efigie comemorativă din marmură, așezată la 9 iunie 2018, care amintește de faptul că Părintele a locuit aici între anii 1965-2017.

La organizarea și amenajarea acestui mic, dar valoros muzeu memorial o contribuție importantă și care trebuie amintită a avut-o monahia Miriam Cărămidaru, care i-a fost aproape Părintelui Chesarie ani îndelungați, ea fiind și cea care l-a îngrijit cum a știut mai bine în ultimii săi ani de viață.

Ne rugăm și noi Bunului Dumnezeu să aibă grijă de sufletul Părintelui Chesarie și, cât vremelnic ne vom afla aici, pe Pământ, îi vom păstra o amintire vie!

(V.M.)

Precizarea redacției: Articolul de față este realizat parțial cu informații publicate de prof. dr. Nicolae Ionescu în ziarul Monitorul de Vaslui, în data de 5 iulie 2022.

You May Also Like