25 iulie 2016

VIDEO: DRUMUL REGILOR – TRANSALPINA, un film fascinant ce va fi lansat în septembrie 2016

 

Se anunţă a fi un film care-ţi va tăia, pur şi simplu, respiraţia. Asta pentru că este filmat pe unul dintre cele mai frumoase şosele din ţară. Este vorba despre DRUMUL REGILOR — TRANSALPINA, cel mai recent film semnat de regizorul Dumitru Budrala, film ce va fi lansat oficial în luna septembrie 2016 şi are o durată de 40 de minute. Pe lângă imaginile senzaţionale surprinse din aer, filmul prezintă legendele de pe vechiul drum al dacilor și al romanilor, al transhumanței, al miturilor și legendelor, o şosea ce astăzi leagă județele Alba și Sibiu de județele Gorj și Vâlcea.

„DRUMUL REGILOR — TRANSALPINA este o incursiune intimă și fascinantă în istoria neștiută a celui mai pitoresc drum din Europa, Transalpina. Cadrele panoramice filmate din aer și vocea regizorului care dă viață poveștilor, miturilor și legendelor locului prea puțin cunoscute dincolo de granițele acestui splendid tărâm, invită spectatorul într-o incursiune în timp a drumului Transalpina. De o frumusețe care te lasă fără răsuflare, șerpuind printre Alpii Transilvaniei, de unde și una dintre denumiri — Transalpina, drumul a reprezentat dintotdeauna un punct de întâlnire, între oamenii aflați de o parta și de alta a munților, între cer și pământ, între real și fantastic. (…)

Filmul are ca punct de pornire fascinația de-o viață a regizorului pentru poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile care întregesc peisajul luxuriant și mitologia locului. Apoi, folosind imagini de arhivă și interviuri cu localnici, spectatorul află de unde provine denumirea de Drumul regelui, cum în anii ’30 drumul a fost pietruit și inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea, fiind considerat la acea vreme, o realizare tehnică extraordinară, cu rol economic, strategic și militar.

Dumitru Budrală este cunoscut pentru filmele ‘Blestemul ariciului’, ‘La drum’ și ‘Județul Sibiu — Poarta de sud a Transilvaniei’, un film de prezentare al județului Sibiu devenit viral pe internet (poate fi vizonat aici). Blestemul ariciului a avut un circuit festivalier impresionant, fiind selecționat în festivaluri de prestigiu din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa. În 1993, a fondat la Sibiu, Astra Film Festival, care în 2016 va avea loc între 17 și 23 octombrie” – se arată într-un comunicat al Astra Film Sibiu.

Filmul DRUMUL REGILOR — TRANSALPINA a fost realizat în producția Astra Film Sibiu, CNM ASTRA și Consiliul Județean Sibiu, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Ministerul Culturii.

 

foto: romania-redescoperita.ro

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.