Buican vrea să scrie un roman SF: ,,Alianța tuturor contra PSD Vâlcea”

Președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, a propus cel mai ambițios proiect politico – electoral din Vâlcea ultimilor 34 de ani. Buican a spus că își dorește o alianța electorală formată din toate forțele politice pentru a da jos de la puterea locală PSD – ul. Declarațiile au fost făcute în timpul celei mai recente conferințe de presă organizată de liberali. Când jurnaliștii l-au întrebat dacă vrea să se alieze și cu AUR sau SOS, Buican a răspuns că da. Ba mai mult, a anunțat, nefiind clar dacă a jucat la cacealma sau este real, că a început negocierile cu o parte dintre liderii celorlalte partide.

Cel mai mare ghem de interese personale, de grup, economice și politice

Cu cine trebuie să negocieze Cristian Buican pentru această falangă de partide menită încă de la naștere să dea jos PSD? În primul rând cu celălalt pol de putere instalat în PNL, reprezentat de viceprimarul Virgil Pîrvulescu și echipa sa. Apoi, pe dreapta, trebuie să înceapă negocierile cu USR. Dar USR Vâlcea nu e unitar. Deși din ce în ce mai mic, USR este scindat în grupuscule gata să se rupă unele de altele. Președintele useriștilor, Andrei Gheorghiu, nu mai are credit în fața niciunei forțe politice, în fața niciunei părți din electoral și în fața multor colegi de-ai săi. Cine și de ce ar mai asculta de Gheorghiu? Singura sa carte este conducerea națională care-l susține, chit că de partid se alege praful la Vâlcea. Un foarte important cuvânt îl va avea și deputatul Marian Lazăr. La Forța Dreptei (FD), Buican are de negociat cu Traian Dobrinescu, scriitor și fost deputat PNL, plecat de la liberali cu multe nemulțumiri. Șeful FD Vâlcea declară că are organizații multe, închegate, și că dacă se încearcă o alianță, aceasta trebuie să scoată în față oamenii săi. Nu se așteaptă nimeni ca Dobrinescu să renunțe la orgoliul și narcisismul specific unui scriitor bun. Un centru de putere în FD este și Romeo Rădulescu, fost deputat și primar al Râmnicului. Rădulescu este gata oricând să iasă din consemnul lui Dobrinescu (acesta își dorește candidat propriu) și să-l susțină pe Virgil Pîrvulescu. Numai că Rădulescu este indezirabil pentru mulți liberali, dar și pentru mulți useriști, dat fiind faptul că este exemplul perfect de traseist politic. La PMP este o nebuloasă, nu există o conducere județeană, Bucureștiul numind un delegat din afara județului care să se ocupe de filială. Asta deocamdată, pentru că pot apărea imediat doritori. Și PMP va vrea ceva, având în vedere că are consilieri locali în aproape toate localitățile județului. Cu AUR pare cea mai complicată situație. Ce să negociezi cu un partid aflat pe val, în care și-au găsit locul milionari ambițioși ce nu pot fi ,,anesteziați” cu o funcție minoră?! Mai ales că nici AUR Vâlcea nu răspunde la o comandă unică; orice partid care depășește 10%, fie și în opoziție, dar are un mare potențial de creștere, face în interior falii cu interese divergente. Cu SOS (partidul Dianei Șoșoacă) situația pare puțin mai ușoară. Acolo este avocatul Ionuț Toartă (fostul președinte al ALDE Vâlcea) și Ion Nicolae, fost, prezent și viitor traseist politic. Cei doi au pretenții mai puține decât alții, neîndemnând că nu vor negocia la sânge pentru interesele lor.

Aceasta este partea văzută a problemei. Dar în spatele partidelor și candidaților sunt sponsorii. Și cei la vedere, și cei oculți. Pentru o asemenea unire trebuie obligatoriu să-și dea și ei acordul, că doar doar cine plătește comandă muzica.

Ce riscă Buican și cine trebuie să plece în caz de eșec

Proiectul visat și declarat de Cristian Buican are benefic celorlalte partide, mai puțin PSD, într-o singură variantă: cea în care se îndeplinește. Dacă planul dă greș în timpul construirii alianței, sau mai rău pentru opoziție, la vot, liderii partidelor care vor gira construcția nu vor mai putea ridica fruntea din pământ. Adică dacă PNL reușește să se alieze cu USR, Forța Dreptei, PMP, AUR și SOS, iar PSD câștigă alegerile, șefii amintitelor partide de opoziție sunt buni de ducă. Dacă, în schimb, alianța nu se formează într-o mare proporție sau nu se formează deloc, liderii partidelor vinovate pentru neparticipare sunt, de asemenea, buni de ducă. Singurul caz în care șefii partidelor și partidulețelor de opoziție ar ieși cu fața curată, ar fi să nu trâmbițeze prea tare o construcție politico – electorală mai degrabă imposibilă decât realizabilă. ,,Romanul” amintit în titlu este greu de dus până la postfață. Dacă va reuși să-l aducă la bun sfârșit, președintele PNL Vâlcea nu va primi niciun Nobel pentru literatură. Dar va fi artizanul celui mai mare proiect politico – electoral din Vâlcea postdecembristă. Dacă…

Nu a spus, însă, ce se va întâmpla cu el dacă nu va reuși. Dar, până la alegeri, mai e timp și pentru asemenea declarații.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like