PNL Râmnicu Vâlcea a scos sabia la Biserica Ortodoxă

Motto: ,,Atunci, Iisus a spus: pune-ți sabia la locul ei, căci toți cei ce scot sabia, de sabie vor pieri (…)” – Evanghelia după Matei 26:52.

În ședința Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea o parte dintre consilieri au primit ordin de la partid să-și bată joc de una din bisericile din capitala de județ. Este vorba despre biserica parohiei ,,Sfinții Petru și Pavel” (biserica din Nord, așa cum este cunoscută de vâlceni) care a cerut să i se dea în proprietate curtea de 860 de metri pătrați pe care deja o deține cu titlul de folosință gratuită încă din 1995. Curtea bisericii are 860 de metri pătrați, din care aproximativ 550 mp sunt ocupați de amprenta la sol a bisericii propriu – zise, un lumânărar, o clopotniță și zona de împrejmuire a bisericii atât de necesară serviciilor religioase ortodoxe. 

Preoții de la ,,Sfinții Petru și Pavel” împreună cu Consiliul Parohial format din enoriași, cu încuviințarea Arhiepiscopiei Râmnicului, au cerut în baza unei legi speciale terenul în proprietate. În definitiv, nu se îndeplinea decât o formalitate, pentru că oricum cei 860 de mp sunt ai bisericii. De ce nu s-a cerut până acum dreptul de proprietate și s-a funcționat doar în baza dreptului de folosință gratuită? Pentru că legea prin care Biserica își susține actuala cerere este relativ nouă. Astfel, Legea 194/2020 susține că ,,imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităților administrativ teritoriale, atribuite în folosință gratuită cultelor religioase după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităților de cult deținătoare, în condițiile prezentei legi”. E bine de înțeles că biserica nu cere un centimetru din ce nu este deja al ei, ci doar dorește ca terenul să-i fie trecut din folosință gratuită în proprietate. De ce? Arhiepiscopia Râmnicului a demarat de aproximativ doi ani mai multe proiecte cu bani europeni. Pe acest fond au fost încurajați și preoții parohi să atragă fonduri europene. După cum se știe, una dintre condițiile necesare atragerii fondurilor europene este dovada proprietății. Câtă vreme parohia ,,Sfinții Petru și Pavel” nu va face dovada că este proprietară pe terenul de sub biserică și pe curtea din jurul acesteia, nu va putea accesa proiecte europene. 

Trecând în planul administrativ local, povestea pe scurt este următoarea. Biserica a cerut (vezi doc jos), primarul Mircia Gutău a pus pe ordinea de zi, pentru că doar Consiliul Municipal poate dispune în acest caz, iar aleșii locali au votat. PSD – PER – USR au fost pentru acest punct al ordinii de zi, iar PNL s-a abținut (cu excepția lui Grigore Crăciunescu, acesta votând împotrivă). Consilierii liberali s-au pierdut în justificări, motivând că nu toate entitățile care cer atribuire de teren în proprietate se bucură de atenție precum parohiile ortodoxe.
Astfel, cum abținerea tot respingere este, proiectul nu a întrunit cele două treimi necesare adoptării. Conform legii, proiectele de hotărâre care vizează patrimoniul (clădiri sau terenuri) nu trec decât cu două treimi. Liberalii, ca să-i facă opoziție lui Gutău (sau poate din ateism, problemă care este strict între ei și Dumnezeu) s-au opus unei formalități. Totuși, formalitatea de față era atât de importantă pentru biserica din nordul municipiului și pentru enoriașii ei!

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like