Experienţele unei eleve de la Colegiul „Matei Basarab” într-un proiect european…

O elevă a Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea a participat recent la un proiect în cadrul ACES Academy, având parte de experienţe inedite şi de neuitat. Într-un articol pe care l-a realizat, Ana-Maria Bugiu îşi împărtăşeşte aceste experienţe şi povesteşte ce muncă presupune implicarea unui elev într-un astfel de proiect. Publicăm articolul ei în speranţa că şi alţi elevi din Vâlcea îi vor urma exemplu şi vor găsi motivarea necesară pentru a se implica în acţiuni care ajută la dezvoltarea societăţii. Iată articolul:  


Un pas pe scara moralității.

Colegiul Național de Informatică ”Matei Basarab” Râmnicu Vâlcea la ACES Academy 2017

 

Omul, unitatea spirituală aflată în centrul societății, a fost înzestrat cu valori. Pe întreg parcursul vieții el luptă spre a se afirma cu cele ce-i definesc caracterul, țintind tot mai sus, tocmai pentru a-și dezvolta și însuși aceste calități.

​Există scara moralității, pe care alegem să pășim de la vârste fragede, crescând, formându-ne și dezvoltându-ne.

​În urmă cu două săptămâni, împreună cu doamna profesor Cocoș Gabriela am mai urcat o treaptă pe această scară a valorilor, având prilejul să participăm la un schimb de experiență între ţările central europene (Albania, Austria, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia) în Slovacia (Senec).

În cadrul programului ACES – Academy of Central European Schools – o inițiativă a Fundației ERSTE din Viena, având ca misiune susținerea parteneriatelor și a cooperării dintre școli și alți actori locali în vederea dezvoltării de proiecte comunitare, cu temă principală incluziunea socială, au fost depuse 122 de proiecte pe acest subiect, iar Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” a fost printre cele 40 de școli câștigătoare şi a fost invitat să participe la evenimentul internațional de formare și consolidare ACES Academy 2017, ce s-a desfăşurat la Senec, în Slovacia, în perioada 25-29 septembrie.

Proiectul cu care am câştigat participarea în cadrul acestui program se numeşte ”G.I.P.S.I. Project-Get Involved in Promoting Social Inclusion”şi are rolul de a încuraja societatea la includerea în comunitate a persoanelor de etnie rromă. Pentru îndeplinirea obiectivului, am desfășurat o serie de activități educaționale cu elevii Școlii Gimnaziale Colonie Nuci, atât pe parcursul celor trei luni ale verii, cât și în timpul primelor luni ale anotimpului ploios, respectiv septembrie și octombrie, urmând ca încheierea actului să fie în ”perioada magică, a cadourilor”, când va fi organizată o festivitate de premiere a muncii și implicării depuse.

​ACES Academy nu doar ne-a îndemnat spre a ne descoperi noi aptitudini, ci ne-a determinat să exploatăm la maxim punctele tari și să le fortificăm pe cele slabe, urmând să ne prezentăm la finalul săptămânii petrecute la Senec, cu un bagaj mai amplu de cunoștințe, cu o mulțime de prietenii la nivel național și internațional și… cunoscători  ai altor limbi europene.

Articol realizat de Ana-Maria Bugiu ,eleva in clasa a XI-a profil pedagogic la Col Nat. de Inf. “Matei Basarab” din Rm Valcea

You May Also Like