Deputatul Laurențiu Cazan: Noi drepturi pentru muncitorii din sectorul construcțiilor de mașini – industria metalurgică

Camera Deputaților a adoptat ieri, 16 noiembrie, proiectul de lege conform căruia locurile de muncă din sectorul construcțiilor de mașini întră în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. Prin urmare, personalul care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje, vor beneficia de încadrarea în grupa I de muncă și chiar recalcularea pensiei pentru perioada anterioară datei de 1 aprilie 2021, perioadă în care aceștia au desfăşurat activităţi în acest sector.

Deputatul liberal Laurențiu Cazan este printre inițiatorii acestei legi și ne declară că situația inechității acestei categorii de muncă a fost eliminată odată cu aprobarea acestei reglementării asupra legii 263/2020.

“Lucrătorii din în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, precizie şi cuzineţi, precum şi forje se expun la foarte multe riscuri. Condițiile de lucru sunt foarte aspre, iar accidentele pot fi grave. De asemenea, datorită materialelor folosite în executarea meseriei oamenii se pot îmbolnăvii. Acest aspect era unul îngrijorător. Gândiți-vă doar la sacrificiile pe care le fac acești oameni. Nu consider că era echitabil pentru aceștia, în comparație cu alte domenii de muncă încadrate ca și locuri de muncă în condiții speciale. Sunt adeptul răsplatei în funcție de merit, iar pensionarea celor care au trudit trebuie să fie un prilej de odihnă cuvenit. Aceștia vor fi încadrați în grupa I de pensionare și vor beneficia de reducere a vârstelor standard de pensionare” – spune deputatul Laurențiu Cazan.

Deputatul liberal este cunoscut pentru demersurile sale în combaterea inechităților dintre categoriile sociale și ale discriminării de orice fel.

You May Also Like