Deputatul Ovidiu Popa solicită eliberarea din funcție a unui secretar de stat din Ministerul Justiției


Deputatul vâlcean Ștefan Ovidiu Popa (PSD) a cerut, printr-o interpelare, demisia secretarului de stat în Ministerul Justiției. Alături de alți parlamentari, deputatul de Vâlcea condamnă presiunile pe care Ministerul le-ar fi făcut pentru a nu fi puse în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive, în domeniul drepturilor salariale ale personalului auxiliar din justiţie.

“În data de 11.05.2021, ora 15:32, Preşedinţii Curţilor de Apel Alba Iulia, Bacău, Braşov, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Suceava, Târgu-Mureş au semnat o scrisoare deschisă adresată ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în care condamnă ameninţările lansate de ministru într-o adresă transmisă preşedintelui Curtil de Apel Timișoara şi semnată de un secretar de stat. Cel puţin 10 dintre cei 15 preşedinţi de curţi de apel au semnat scrisoarea, prin care denunţă presiuni inadmisibile din partea ministrului justiţiei, pentru a nu fi puse în aplicare hotărâri judecătoreşti definitive, în domeniul drepturilor salariale ale personalului auxiliar din justiţie.

Semnatarul afirmă că demersul Ministeruluui Justiţiei <este de o gravitate fără precedent şi reprezintă un atac direct atât asupra independenţei Instanţelor, cât şi asupra reputaţiei profesionale a preşedinţilor curţilor de apel>. Aceştia anunţă că vor sesiza Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea apărării independenţei puterii judecătoreşti, în ansamblul său. Astfel, preşedinţii curţilor de apel şi-au exprimat solidaritatea cu preşedintele Curtii de Apel Timişoara, faţă de răspunsul revoltător transmis acestuia, de Ministrul Justiţiei, sub semnătura unui secretar de stat, cu privire la acest subiect.

În scrisoarea dechisă se mai arată că respectarea unei decizii a unei instanţe de judecată nu este o chestiune facultativă, ci o obligaţie, chiar şi pentru un ministru.

La finalul scrisorii deschise, Stelian-Ion, ministrul Justiţiei este acuzat că reprezintă un factor de presiune asupra Instanţelor de judecată şi că intreaga legislaţie privind bugetele curţilor de apel ar trebui schimbată şi mutată de urgenţă în competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau a Consiliului Superior al Magistraturii, <prin punerea în aplicare a Hotărârti Plenului CSM nr. 227/2019>.

Având în vedere gravitatea deosebită a menţiunilor din finalul adresei înregistrate la Ministerul Justiţiei cu numărul 5/9600/19/02.2021, referitoare la Decizia nr. 191/RU din 23.12.2020 a Curţii de apel Timişoara, privind acordare de sporuri de 45% pentru personalul auxiliar şi conex, incepând cu data de 21.05.2020, şi anume: <… nerespectarea prevederilor art.4, alin.2… constituie infracţiune şi se pedepseşte cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă>, vă solicităm să dispuneţi eliberarea din funcţie a semnatarului acestei scrisori, domnul Alexandru-Paul, Secretar de Stat, şi totodată, să vă cereţi scuze public pentru întreaga situaţie creată” – se arată în interpelarea semnată de deputatul vâlcean și transmisă premierului Florin Cîțu.

You May Also Like