Președintele Klaus Iohannis a atras atenția cu privire la efectele abandonului școlar

Președintele României, Klaus Iohannis, a atras atenția, vineri, la festivitatea de închidere a Școlii Gimnaziale din comuna Botoșeni, județul Bacău, despre riscurile pe care le are abandonul școlar.

Șeful statului a subliniat că abandonul școlar reprezintă o realitate pe care autoritățile nu o mai pot ignora.

„Este un fenomen din ce în ce mai prezent, cu implicații sociale și economice severe. Conform prognozelor, doar 1 din 10 locuri de muncă va putea fi accesat în viitor de o persoana care a părăsit de timpuriu școala. Din păcate, statisticile arată că aproape 12 la sută dintre copii cu vârste între 3 și 18 ani nu sunt cuprinși în învățământul preuniversitar iar la nivelul învățământului gimnazial, diferențele de participare la educație între mediul urban și mediul rural ajung până la valori de 24 de procente. Concret, un copil din mediul rural studiază în învățământul primar și gimnazial cu aproximativ un an mai puțin decât un copil din mediul urban”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că România nu își mai permite să mai piardă potențial iar comunitățile dezavantajate au tot dreptul la o educație incluzivă, de calitate, cu spații de învățământ sigure, cu un personal didactic centrat pe elev.

„În luna iunie 2016, Guvernul a aprobat strategia privind reducerea părăsirii timpurii a școlii. Îmi exprim speranța că măsurile asumate vor fi susținute prin activități cu o finanțare adecvată în care să primeze interesul educațional al copiilor și nu primeze limitările strict contabile”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai spus că extinderea unor programe cum sunt „școala după școală”, „a doua șansă” și „dezvoltarea serviciilor timpurii’ sunt extrem de importante și trebuie susținute și în viitor.

Klaus Iohannis a participat, vineri, la festivitatea de închidere a anului școlar a claselor a opta din cadrul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Nechita” din comuna Botoșeni, județul Bacău. Unitatea școlară este parte a pachetului UNICEF „Educație Incluzivă de Calitate”.

La finalul ceremoniei, președintele Klaus Iohannis a premiat absolvenții claselor a opta.

Alături de președintele României au fost și Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România, și Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la București, dar și reprezentanți ai autorităților din județul Bacău.

AGERPRES

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.