Problema donaţiilor sanguine, prioritate pentru senatorul Romulus Bulacu

Lipsa donatorilor de sânge este în continuare o mare problemă. Statisticile arată că doar 1,7% dintre români donează anual. Situația nu este mai bună nici în județul Vâlcea, problemele confruntate la nivel național regăsindu-se și aici. Conform ultimelor informaţii transmise de Centrul de Transfuzie Sanguină Râmnicu Vâlcea, de la o lună la alta numărul donatorilor de sânge este în continuă scădere, iar cadrele medicale fac față cu greu numărului mare de cereri din partea spitalelor.

Deși conducerea Centrului face frecvent apel către vâlcenii care au o stare de sănătate bună şi care nu sunt sub nici un tratament medicamentos, să vină să doneze sânge, numărul donatorilor în 2017 comparativ cu 2016 a scăzut cu aproape 10%. La nivel național, criza de sânge este inevitabilă, mai ales în perioada verii când încep concediile și muncile agricole. La acestea se mai adaugă lipsa de personal, lipsa dotărilor și a investițiilor în laboratoare, inexistența fondurilor necesare derulării campaniilor de informare și o populație din ce în ce mai bolnavă, în mare parte inaptă pentru donare. Nu în ultimul rând, lipsa motivării, respectiv, bonurile valorice au o suma rămasă nemodificată de ani de zile, în ciuda promisiunilor de mărire în vederea stimulării donatorilor. Tot la acest capitol, aș dori să menționez că o cauză mai poate fi și lipsa introducerii Centrelor de Transfuzie în sistemul de Urgență, cu beneficiile aferente pentru asistența medical de urgență, dar și pentru personal. Deși angajații sunt nevoiți să efectueze ore suplimentare pentru a asigura necesarul cererilor, acestea nu se plătesc și nici gărzi sau alte sporuri. Consecințele sunt dramatice: medicii sunt forțați să trieze și să-și asume stabilirea urgențelor, iar intervențiile chirurgicale suferă amânări peste amânări.

Domnule ministru, cu autoritatea de care dispuneți, vă rog să-mi comunicați măsurile pe care le aveți în vedere pentru eliminarea cauzelor enumerate mai sus și dacă intenționați să implementați un program pentru stimularea creșterii numărului de donatori. Solicit răspuns scris.

Romulus Bulacu, senator.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.