Proiectul lui Orban a demarat la Vâlcea cu frâna de mână trasă

Toate poveștile sunt frumoase la început. Mai ales cele noi. Cazul Forței Dreptei, partid desprins din PNL odată cu ambițiile lui Ludovic Orban, nu face rabat. Sună bine să auzi niște oameni cum vor să revină la vechile lor tradiții, la modul mai curat al anilor 90 de a face politică, la puritatea doctrinară și la alte asemenea sloganuri care sună îmbietor. Realitate îi dă pe poeți cu capul de pereți. Sau, cel puțin, pe poeții politici. Forța Dreptei este construită la Vâlcea de scriitorul Traian Dobrinescu (fost deputat), prosperul afacerist Adrănel Cotescu (fost senator și director în Ministerul Dezvoltării), seniorul Jean Decuseară (fost lider județean al PNL), profesorul Mihai Moldoveanu (fost inspector școlar general), Nicolae Jivan (un aristocrat al Râmnicului) ș.a. În afara fostului senator Cotescu, toți sunt încadrați în același tipic, toți acționează conform acelorași parametri. Sunt intelectuali cu o solidă pregătire umanistă, cu școli făcute pe bune, cu cariere bine construite, dar fără talent politic. În afară de Traian Dobrinescu nu distingem niciun orator, dar, vai, discursurile sale n-aduc nici trei voturi. Scriitorul de real succes care s-a plimbat pe culoarele Camerei Deputaților doar crede că știe ce înseamnă munca de partid. În realitate, nu a înțeles-o niciodată dintr-un egocentrism caracteristic. Poate că așa sunt sufletele mai nobile, mai rafinate, poate că așa sunt condeierii. Dar, atunci, ce să facă în fruntea unei filiale care mai întâi de toate trebuie să construiască?! Mihai Moldoveanu și Nicu Jivan au comportament de lorzi. Cine i-ar vedea luptând ,,la firul ierbii” cu activul PSD sau chiar cu cel al PNL? Oricum, ar avea argumente dintr-o altă lume, incompatibile cu realitatea politică actuală. Jean Decuseară a ajuns la o etate (ocazie cu care îi urăm la mulți, mulți ani!) la care munca politică, luptele electorale l-ar ,,șifona” teribil. Și atunci, cine?! 

Cu fostul senator Adrănel Cotescu situația este puțin diferită. N-are șarmul personal al celor de mai sus. N-are o structură umanistă, ci este mai degrabă un om al cifrelor. Chiar al cifrelor mari s-ar putea spune, având în vedere averea impresionantă pe care a acumulat-o. Știe bine de tot cum se construiește o filială. Are și mijloacele necesare (din toate punctele de vedere), dar e cam singur. E rapace în ceea ce privește funcțiile politice, deosebit de ambițios, răzbunător. Te lucrează fin. Știe și cu zăhărelul, știe și cu dezmierdatul, dar știe și cu pumnalul. Și cu dosarul. Cât a stat pe la București a deprins multe. Mai ales că atunci când vrea, buzunarul îi permite să numere bani mulți. 

În rest, aproape nimic. Niște tineri care n-au mai avut loc la liberali și niște nostalgici (pentru că și peneliștii au așa ceva) după povești demult apuse. Se așteaptă, desigur, venirea unor primari liberali nemulțumiți de Florin Cîțu. Sau poate de Cristian Buican. Dar ce primar pleacă de la un partid care se află la guvernare, la un partid care e în opoziție? Poate că la fel ca alte partide, Forța Dreptei Vâlcea își va îngroșa rândurile înaintea alegerilor cu cei care nu mai prind listele pe la PNL și pe la alte partide. Chiar și așa, cu actuala structură de comandă este exclus să se ajungă la 5%.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like