Senatorul Banu anunță construirea a opt centre de dezintoxicare în România

Datele Agenției Naționale Antidrog sunt înfiorătoarea pentru societatea românească. Și ca orice fenomen infracțional, datele oficiale nu atestă decât în parte realitatea, aceasta depășind tot timpul cifrele. Senatorul liberal Claudia Banu a anunțat printr-un text pe Facebook că Senatul României a aprobat înființarea a opt centre regionale (aferente celor opt regiuni de devoltare) pentru dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri. „Este un proiect la care țin foarte mult” a ținut să precizeze Banu. Redăm integral textul.

Vot favorabil în plenul Senatului pentru înființarea a opt centre de dezintoxicare și recuperare a dependenților de droguri, ca instituții specializate pentru recuperare. Alături de colegii senatori, am mai făcut un pas pentru a susține strategia autorităților în combaterea consumului de droguri.
Conform datelor, ultimele studii efectuate de Agenţia Naţională Antidrog indică o prevalenţă de-a lungul vieţii de 4,3% pentru orice tip de drog în populaţia generală, în timp ce, în rândul segmentului de elevi de 16 ani, acest tip de prevalenţă se situează la 10%, ceea ce relevă creşteri semnificative ale consumului de droguri, la nivelul întregii societăți, cu precădere în rândul celei tinere.
În cazul persoanelor care doresc să pună stop dependenţei, prin votul dat astăzi la Senat, instituţiile specializate nou înfiinţate vor oferi tratament, îndrumare, recomandare şi sprijin pentru găsirea soluţiei sau metodei potrivite pentru startul unui program de recuperare. Aceste centre au ca obiectiv recuperarea psiho-comportamentală a persoanelor cu dependenţă și reintegrarea acestora în societate, și vor funcționa în fiecare din cele 8 regiuni de dezvoltare a României. Pentru construcţia, înfiinţarea și funcţionarea centrelor se alocă sume de investiţii şi de funcţionare în proporţie egală, 50% din bugetul de stat prin Ministerului Sănătății şi 50% din bugetele autorităţilor publice locale interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like