Scriitorul Liviu Popescu inventează personaje. O nălucă bântuie presa vâlceană.

Când vrei să citeşti lucruri plăcute, chiar duioase despre judeţul Vâlcea, deschizi site-ul revistei Râmnicu Vâlcea Week. Este specializată în ştiri de un pozitivism plenar, dar are meritul incontestabil de a fi dat acestui judeţ un brand: „cel mai frumos judeţ din România”. Sigur că şi alţii pot spune la fel despre judeţele lor, dar ziaristul Liviu Popescu, peniţa întâi a revistei amintite, o scrie cu talent.

Acelaşi coleg, poate plictisit de promovarea pozitivismului, propagă uneori SF – uri. Iată câteva notorii: peştere de smarald dintr-o comună vâlceană, sediul Securităţii din Conacul Oromolu de la Păuşeşti Măglaşi etc. Astăzi, colegul care încurcă peniţa de ziarist cu cea de scriitor de romane de real talent a mai tras un SF scriind despre o nălucă. „Aşa cum, fără niciun partizanat, jurnalista care l-a scos din anonimat pe Pîrvulescu i-a învins pur şi simplu la scor pe toţi cei patru ziarişti din Vâlcea declaraţi şi care joacă vizibil în tabăra lui Gutău.” Bănuiala ar cădea pe Gheorghe Smeoreanu (Criterii Naţionale), Tiberiu Pirnău (Ziarul de Vâlcea), Traian Guminski (Eveniment Vâlcean) şi subsemnatul. Despre noi este vorba, la noi s-a gândit şi n-are sens să ne ascundem în spatele unor nume nepronunţate.

Că noi patru putem fi invinşi profesional este firesc, e în afara oricărei discuţii, desigur. Doar că ziarista care l-a scos din anonimat pe Virgil Pîrvulescu nu există. Nu se află. Nu se întâlneşte. Nu e în breaslă. Nu e în branşe. N-a fost să fie. Presa vâlceană are femei unele ale dracului de deştepte, unele mai puţin pasionale profesional, nominalizările nu au sens aici. Dar niciuna dintre ele nu l-a scos din anonimat pe Pîrvulescu. Aş vrea ca talentatul meu coleg şi amic să-şi însuşească asta şi să nu mai trăiască în confuzii. I-am citit cu mare plăcere romanul „Păienjeniş” lansat acum câţiva ani. Carte solicitantă! Ziarista despre care a scris este aidoma personajelor sale din roman. Nu există să existe!

Alta, și mai și! Argumentând de ce Virgil Pîrvulescu ar trebui să primească trofeul Marketing Politic al anului la Vâlcea, Popescu a scris că penelistul “este la un pas să câștige” primăria Râmnicului. Poftim?! Admit că a tastat greșit și că a vrut să scrie la un “pâs” sau la un “păs”. Am pățit-o toți cei care scriem pe calculator sau laptop.

În rest, toată simpatia, cu ochii pe Râmnicu Vâlcea Week.

Crisu Popescu

Crisu Popescu poate fi contactat pe adresa de e-mail cry_crishu@yahoo.it

You May Also Like